Такозвано Босанско академско друштво је покренуло иницијативу за признавање босанске националне мањине у Аустрији. Аутори идеје кажу да су они једина група из бивше Аустријске монарије којој статус мањине још није признат.

„Право да буду саставни део босанске националне мањине у Аустрији имају сви, без обзира на њихову религијску или етничку опредељеност. Признавање овог статуса у Аустрији утиче на стабилан развој државе и друштва, а Босну и Херцеговину подржава да опстане као мултикултурна заједница“, објашњено је прогласу.

Треба рећи да званични статус националне мањине у Аустрији немају ни Срби, иако су други по бројности народ у тој земљи. На пример, у Бечу живи 130 хиљада Срба и само 30 хиљада муслимана пореклом из Босне.  

„Уверен сам да Срби из БиХ неће прихватити ту идеју ако је потекла од муслимана. Сасвим је другачија прича уколико је то заједнички предлог. Срба у Аустрији има највише од свих странаца са Балкана. Мада смо рођени на територији Босне и Херцеговине, ми из Републике Српске изјашњавамо се као Срби“, изјавио је за „Вечерње Новости“ Станислав Лакић из клуба „Петар Кочић“ из Тирола.

У заједници српских клубова сматрају да је иницијатива за признавање босанске националне мањине потекла од неколико аустријских политичара босанског порекла којима је то и „главна тачка програма“.

Српска заједница је пре двадесет година покренула иницијативу за признавање српске националне мањине. Из Министарства правосуђа добијен је тада допис у коме је наведено да ни аустријски Устав ни закон то не дозвољавају. Последњи пут је у Аустрији призната национална мањина 1993. године. Били су то Роми и Синти. Сем њих статус националне мањине у Аустрији имају Градишћански Хрвати, Словенци, Мађари, Чеси и Словаци. Бољи статус чак и када је реч о очувању језика и културе Срби нису могли да добију. Тако да у школама српска деца уче наметнути БХС (босанско-хрватско-српски), пишу „Вечерње Новости“.

Издање додаје да Бошњаци у Аустрији траже и да се у школама предаје турски језик, што је по мишљењу Срба у Аустрији апсурд. Срби верују да ако дође до промена у Уставу Аустрије, они ће бити први који ће стећи статус мањине.