Бугари се разликују од осталог света, показује истраживање америчког центра „Пју“ (Pew Research Center). Тако преноси бугарски сајт „24 часа“ резултате који говоре да се 73% Бугара позитивно односи према Русији, а 62% верује Путину.

Истраживање америчког центра је спроведено 2019. године, а учествовале су 33 државе света које према америчком иституту „најбоље показују стање у свом региону“. У Бугарској се иначе позитивно односе према Русији и Путину већином људи старији од 50 година.

Од других држава у Централној и Источној Европи које су „учествовале“ у истраживању најближа Бугарској је Словачка – 60% симпатија према Русији и 49% према Путину, док у Европи Русију најмање воле Литванци (29%) и Украјинци (32%), а у Пољској најмање воле Путина – само 15%.

У Западној Европи су углавном хладни према Русији. Најскептичнији су Швеђани – само 12% поверења према земљи и 17% према човеку који управља Русијом.
У Сједињеним Америчким Државама је постављен рекорд неодобравања Русије и Путина за последњу деценију – 18% односно 20%.

Истраживање такође каже да се после Бугара према Русији и Путину најбоље односе Филипинци (61%) и Грци (52%).