Атлантски савет Бугарске позвао је власти земље да забране испоруку руског оружја преко ваздушног простора своје земље. 

У апелу објављеном на Фејсбук страници организације, посебно се истиче да је дозвола за испоруку руског ПВО система Панцир С1 Србији кроз ваздушни простор Бугарске била „стратешка грешка“, јер се сада на исти начин достављају и тенкови Т-72МС.

Између осталог, истиче се да је „Бугарска савезник НАТО-а, а Русија у својој војној доктрини види овог савезника као непријатеља“, да „Москва води хибридни рат против Бугарске, НАТО-а и ЕУ, настоји да спречи евроатлантске интеграције земаља југоисточне Европе и користи Србију као базу на Балкану за субверзивну активност“.

„Испорука руског оружја је покушај да се Србија претвори у руско упориште за субверзивне хибридне активности у југоисточној Европи, укључујући и Бугарску“, кажу бугарски натовци и позивају власти да се угледају на Румунију.

„Румунија је већ одбила да пусти руске тенкове да дођу до Србије копненим путем. А пошто нису могли да пређу Дунав, сада лете преко Црног мора, јер ми наводно не можемо да им забранимо. А Букурешт може!“

Атлантски савет Бугарске је невладина организација коју је 1990. године основао бугарски математичар и политичар Соломон Паси с циљем промоције евроатлантских интеграција земље.