Бугарски национални покрет „Русофили“ усвојио је нову стратегију развоја до 2024. године, према којој ће та организација наставити да спроводи програм стварања међународног русофилског покрета и започети свој партијско-политички пројекат, рекао је Николај Малинов, председник „Русофила“.

„За међународну делатност биђе задужен бивши потпредседник Народне скупштине Јавор Нотев, јер је моја забрана изласка из земље до данас на снази. Сигуран сам да ћемо овај посао обављати на врло високом нивоу. Штавише, наша организација се шири, у руководство улазе људи који представљају различите политичке покрете, број наших чланова такође расте“, цитира Малинова агенција ТАСС.

Подсећамо да су бугарске власти пре годину дана оптужиле Малинова за шпијунажу у корист Русије.

Малинов такође каже да су међународни планови „Русофила“ највероватнији разлог притиска са којим се покрет суочио током протекле године када је ухапшено 16 активиста, а тужилаштво Бугарске је спровело инспекцију свих 240 структура које уједињују 35 хиљада русофила широм Бугарске.

С обзиром на то, удружење разматра могућност стварања партијско-политичког пројекта, због чињенице да у будућности „Русофили“ могу бити забрањени.

„Као експерт стално говорим о догађајима у Москви, о томе како би требало да се развијају односи између Бугарске и Русије, о чињеници да имамо јединствено искуство комуникације међу људима и да га морамо развијати. Вероватно то неког јако иритира“, објаснио је Малинов, изражавајући уверење да би пројекат могао још више да се развија заједно са Русијом.

Малинов је рекао да ће ова иницијатива бити спроведена до краја године, а нова политичка организација ће покушати да учествује на следећим скупштинским изборима у марту 2021. године.

Коментаришући протесте који трају више од два месеца и захтевају оставку владе и главног тужиоца Ивана Гешева, Малинов је приметио да подржава те масовне акције. Истовремено је додао да „Русофили“ не излазе на улице и не учествују у тим протестима.

Он је нагласио да сврха протеста треба да буде успостављање дијалога са свим заинтересованим странама и да је против деструктивних хулиганских акција.

„Верујем да су такве акције организоване ван Бугарске и да им је циљ дестабилизација ситуације у земљи са далекосежним плановима. Верујем да је ова акција усмерена против гасних пројеката, сарадње са Русијом, против изградње нуклеарне централе Белене. Актуелна влада је изабрана у демократским условима и ради демократије може да издржи још шест месеци. Надам се да се за то време неће догодити ништа што би било фундаментално важно“, рекао је Николај Малинов.