Станислав Бачев, доктор политичких наука на Слободном универзитету у Варни, сматра да Сједињене Државе подржавају Иницијативу три мора како би извршиле притисак на Русију и европске државе које са њом сарађују.  

„Ми (Бугарска – прим.ред.) смо више пута постали жртве жеље Американаца да ‘извозе демократију’, док су иза себе остављали хаос и разорене државе“, рекао је Бачев за бугарско издање „Дума“. „Американци могу да изазову нестабилност, посебно у условима неравнотеже снага у САД, када демократе узурпирају Конгрес и Сенат…“ 

Бугарски политиколог сматра да пре свега морамо сачекати резултате уговора САД и Русије о ограничењу нуклеарног оружја, чији рок истиче у блиској будућности.

„Тако ћемо схватити како Американци намеравају да се даље понашају у међународним односима. Тренутно показују незрелост и ароганцију због своје маније величине, осећаја снаге и непогрешивости.“ 

Бугарски политиколог је сигуран да у блиској будућности треба очекивати наставак активности у вези такозване Иницијативе три мора (пројекат који уједињује 12 европских држава: Аустрију, Бугарску, Мађарску, Летонију, Литванију, Пољску, Румунију, Словачку, Словенију, Хрватску, Чешку и Естонију), а прве свега служи за јачање Пољске против Русије.  „Овде треба бити опрезан. Погрешићемо ако улажемо напоре у туђе себичне циљеве и изгубимо поверење старих пријатеља (Русије – прим.ред.). Такође је време да се Бугарска сети лекција из историје и схвати да јој слепо покоравање моћницима овог света никада није ништа добро донело. Иницијатива три мора је притисак на Русију, али и кажњавање неких непослушних европских земаља“, рекао је Станислав Бачев.