Упркос снијежној мећави на сјеверу и олујном вјетру на југу и у централном предјелу, више десетина хиљада грађана изашло је на литије у четвртак вече. Ни лоше вријеме, ни језиве пријетње, које подсјећају на реторику усташког режима Анте Павелића, изговорене у уторак вече на првом програму државне телевизије од стране предсједника Мила Ђукановића, нису смањиле број учесника и одлучност православних вјерника да наставе са својим мирним и достојанственим протестом против тзв. Закона о слободи вјероисповијести.

До уторка вече констатације да су православне литије лудачки покрет, праћене пријетњама о отпуштању са посла онима који у литијама учествују, у уторак вече метастазирале су у отворени фашизам. Алудирајући на одбијање Плана З-4 и Споразума из Рамбујеа, Мило Ђукановић је Српској православној цркви поставио огавно питање: „Зар се нијесте опаметили?“ План З-4, кога по каснијим признањима најближих Туђманових сарадника Хрвати ни у ком случају не би прихватили, био је у оптицају уочи Олује, а Споразум из Рамбујеа разматран је непосредно уочи НАТО агресије на Косову и Метохији 1999. године. Поред пријетњи егзодусом са којим су се суочили Срби у Хрватској и на КиМ, Мило Ђукановић је за СПЦ у Црној Гори рекао да представља „инструмент за рушење црногорске државе“ и „мину у црногорском мултиетничком и проевропском друштву“. Црногорски предсједник на крају савјетовао је све којима се не допада његова власт, да је „најбоље да не живе у Црној Гори“.

Слика екрана / RTCG

Да ли је Ђукановић злоупотријебио британску амбасадорку?

Да интервју Ђукановића није пуко разматрање актуелних тема, већ по свој прилици дио шире координисане акције показао је већ следећи дан, када је Управа полиције Црне Горе представницима Митрополије црногорско-приморске саопштила да у будуће неће обезбјеђивати литије. Образложили су да су на то принуђени због страха „да заузетост полиције обезбјеђивањем литија може подстаћи криминалне групе на чињење кривичних дјела у другим деловима града“. Одлука је ревидирана већ следећег дана, по свој прилици након експресне реакције Алисон Кемп, амбасадорке Велике Британиje у Црној Гори.

У изјави за РТЦГ Кемпова је похвалила цркву због организације мирних протеста и истакла да је „свака држава дужна да осигура безбједност њених грађана и заштити њихова права, укључујући право на слободу изражавања и окупљања“. Већ ујутро реаговала је полиција и саопштила да је одлука од претходног дана преиначена, те да ће литије бити обезбјеђиване. Експресна реакција британске амбасадорке додатно је подгријала спекулације да је она лично веома љута на предсједника Мила Ђукановића због покушаja да злоупотријеби њихов сусрет од 20. јануара ове године. Ђукановићев кабинет након сусрета издао је саопштење да британска амбасадорка подржава одлуку црногорских власти да донесе тзв. Закон о слободи вјероисповијести. Алисон Кемп ово саопштење није демантовала. Међутим, кроз неколико дана отишла је на Цетиње и тамо се срела са митрoполитом Амфилохијем и владиком Методијем.

Алисон Кемп са митрoполитом Амфилохијем и владиком Методијем / Митрополијa црногорско-приморскa

НАТО агенти утицаја припремају јавност за хаос

Литије, које су у односу на број становника прерасле у најмасовнији народни бунт у новијој историји Европе, напрасно су у понедељак подигле узбуну међу представницима НВО финансираних са Запада. Посебно је био активан Златко Вујовић из подгоричког Центра за мониторинг, НВО која се већ 20 година бави праћењем изборног процеса и која је све Ђукановићеве изборе оцјенила као демократске и слободне. Вујовић је у интервјуу за режимски портал „Аналитика“ директно оптужио предсједника Србије Александра Вучића да контролише литије у Црној Гори и да је његов циљ да протесте из мирних преведе у рушилачке. Следећег дана Златко Вујовић je на телевизији Н1, званичном балканском партнеру CNN-а, оцијенио да су протести против тзв. Закона о слободи вјероисповијести „дуго планирана акција дестабилизације Црне Горе од стране Русије и Србије“. У истом гостовању Вујовић се осврнуо и на одлуку Милорада Додика да забрани посјету Мила Ђукановића БиХ и да тим чином Додик показује да „слиједи оно што се од њега тражи или у Београду или у Москви, а то је дестабилизација земаља Западног Балкана“.

У мору бранитеља лика и дјела Мила Ђукановића, који су се почетком недјеље огласили и обрушили на литије, било је и представника НВО које директно финансира НАТО. Јелена Милић, из београдског Центра за евроатлантске студије, чувена по изјави да је осиромашени уранијум нешкодљив и добар за зубе, литије у црногорским градовима окарактерисала је као „посебан облик хибридног рата“. У више наврата оглашавао се и Љубомир Филиповић, шеф аналитике Дигиталног форензичког центра Атлантског савјета Црне Горе. Младића, који је на литији у недељу шетао у мајци купљеној на бувљаку на којој пише Жамдармерија, Филиповић је покушао да представи као униформисаног припадника српске специјалне полиције. У петак Љубомир Филиповић се укључио у јутарње вијести Euronews-а, а истог дана увече гостовао је у ударном термину на државној телевизији, код водећег режимског новинара Дарка Шуковића.

Рејтинг ДПС-а никад мањи

Упркос томе што су апсурдне тврдње НАТО агената утицаја у први мах изазвале подсмијех, када се узме у обзир шири контекст и тренутак њиховог напрасног активирања, чини се да ипак овдје ипак није ријеч о пуком лупању глупости. Наиме, недавно је објављено истраживање јавног мњења агенције Inteligent communication, које показује да је рејтинг Ђукановићевог ДПС-а на историјском минимуму, само 32%. Кључни разлог стрмоглавог пада подршке владајуће странке је тзв. Закон о слободи вјероисповијести, кога подржава само 20% становништва, 62% је категорички против, а 18% није имало став о закону.

Као једини начин да сачува власт, Милу Ђукановићу намеће се солуција компромитације литија. По давно разрађеном сценарију, примјењеном на митингу против признања независности Косова 2008. године и протeстима Демократског фронта октобра 2015, у масу се могу убацити провокатори са задатком да нападну полицију, државне институције и приватну имовину. Инциденти би полицији даље послужили као формални повод за насилно разбијање протеста, могуће ангажовање војске и коначно увођење ванредног стања.

Првобитна одлука полиције о ускраћивању обезбјеђења требала је да практично олакша активирање у маси инфилтрираних хулигана, а Вујовић, Милићева, Филиповић и слични да својим наступима домаћу и регионалну јавност припреме за инсценирани хаос, унапријед прст уперивши у званичну Србију, Русију и православну цркву.

Фото: alo.rs