Репортажа Катарине Лане о томе како је највећа партија у Србији прославила победу на парламентарним изборима и (не)успесима осталих.

Дан избора се ближио крају. Почела је изборна ноћ. У седам увече, пре затварања биралишта на булевару Михајла Пупуна крај нас је пројурио црни аутомобил са сиренама. 

„Александар Вучић се упутио у штаб. За њим!“

Штаб Српске напредне странке се налази на Новом Београду, у густом сплету југословенске и српске ахитектуре. 

У 20.00 сати сва 8.253 биралишта у земљи су се затворила и почело је пребројавање гласова. У седишту владајуће странке гужвали су се људи и грајили. На улазу су свима делили маске, али било је толико вруће да их многи нису носили. 

„Медији?“

„’Балканист’.“

„Узмите беџ.“

Фоторепортери и камермани су стајали на улазу у нади да ће снимити све познате функционере који долазе у седиште. Напредњаци су били добро расположени упркос чињеници да су се први резултати очекивали тек око девет увече. Владајућа странка је рачунала на победу. 

Новинари су убијали време гледајући у своје телефоне. Конобари су разносили воду, сокове и колу са ледом. У огромној сали налазила се мала позорница са развученим транспарентом на којем је писало „Александар Вучић — за нашу децу!“: владајућа странка се ослања на младе људе и будућност. Њен програм предвиђа повећање просечне плате у држави до 900 евра, помоћ студентима приликом запослења, стварање инфраструктуре и многе друге иницијативе које су привлачне за младе. Али напредњаци нису заборавили на остале категорије грађана. Земља је прошла тежак период карантина и председник Александар Вучић је наредио да се подрже сви становници без изузетка. Сваки пунолетни грађанин добио је право на новчану помоћ у износу од 100 евра, издвојено је 765 милиона евра за подршку предузетницима. Плате лекара и социјалних радника повећане су за 10 одсто, представници креативних професија добили су субвенције у износу од 300 евра, пензионерима су током карантина подељене намирнице и лекови и повећана им је пензија. 

Последње припреме за свечани коктел одржане су у суседној сали: конобари су постављали јела, вино и ракију, ређали салвете у бојама српске заставе. 

Ја сам разгледала своје колеге. ТВ новинарке и оне које раде за интернет издања се лако разликују. Прве су јако нашминкане и на високим потпетицама. Друга група се облачи удобно, носи ципеле са равним ђоном, а на лицу има минимум шминке. Ми такође носимо панталоне. 

А фоторепортере и камермане не можеш разликовати: њих баш брига како су обучени, а сем тога и једни и други су спремни да задремају у сваком моменту. 

Сад, међутим, није било време за спавање. Стигли су први резултати и постало је јасно да су Срби на Косову и Метохији показали одговорност као никад у последњих 20 година. Више од половине српских гласача гласало је на 90 бирачких места: према прелиминарним подацима посматрача ОЕБС-а, 57,88% косовских Срба искористило је могућност да изабере своју будућност.

За народне и покрајинске посланике и локалне одборнике борила се 21 странка. Према прелиминарним резултатима (43,7% гласачких листића пребројано је до 21:00), владајућа странка је добила 63,4%, а коалиција СПС-ЈС — 10,3%, СПАС — 3,9%. То је значило да су прешле цензус од три посто и ушле у Скупштину Србије. 

У салу су долазили чланови странке и учесници омладинског покрета, сви су очекивали говор лидера Српске напредне странке и његово обраћање бирачима. 

У салу је ушао плех оркестар: засвирала је музика.

Генерални серкретар председника Никола Селаковић је заиграо, а придружиле су му се жене. Плесао је и Драгомир Карић, директор српске компаније која послује у Русији, Белорусији и Казахстану. 

Заменица председника странке Марија Обрадовић се у елегантном плавом костиму сликала држећи у руци чашу шампањца. 

У салу је ушла срећна Ана Брнабић, друго лице партије после председника и говорила је свима „дај пет“. Бивша председница Скупштине Маја Гојковић се смешила новинарима и приближавала сцени. 

Чуо се громогласан аплауз када је ушао председник Србије Александар Вучић, а чланови странке су скандирали „Победа! Победа!“. 

„Ово је историјски тренутак! Од три милиона триста гласача који су изашли на биралишта, добили смо око два милиона гласова! Добили смо поверење људи у условима када је мало ко у то веровао. Победили смо на нашим бирачким местима у иностранству: у Сочију је 90% Срба изашло на биралишта и они су гласали за нас! Али гласови Срба са Косова и Метохије још увек нису пребројани“, рекао је лидер странке.

Он је захвалио грађанима на подршци и изјавио да СНС сада мора бити још одговорнија.

Вучић је истакао да су избори одржани на достојном нивоу и у демократској атмосфери. То је тачно: није било већих скандала и провокација, у целој земљи је забележено само неколико мањих прекршаја. На биралиштима је радио 3.341 посматрач из Србије и 111 страних.

Укупно је Српска напредна странка добила 189 места у новом парламенту. Коалиција СПС-ЈС освојила је 32 места, а СПАС 12. Посланици националних мањина добили су укупно 17 места: Мађари — девет, муслимани (Бошњаци), које су на изборима представљале две странке — пет, Албанци — три.

Победи Српске напредне странке се радовала и Вучићева ћерка Милица која је била уз њега, а ученица је руске школе у Београду. 

Падала је ситна киша, а можда су то биле сузе опозиционара који су бојкотовали изборе? Излазност је премашила 50% — српски народ је изабрао своју будућност. 

На друштвеним мрежама су се  појавили смешни коментари: Оно кад схватиш да безалкохолно пиво има већи проценат од тебе!

Многи бивши посланици из опозиције ће од понедељка морати да напусте службене станове. 

А председника Србије очекује веома тешка седмица. Окриљен победом своје странке упутиће се на преговоре са ЕУ, Москвом и Вашингтоном о регулисању косовске кризе.