Православни верници у Русији су се 6. фебруара поклонили једном од најомиљенијих светаца – Ксенији Петроградској, заступници, утешитељици у породичним невољама и женским мукама, светитељки која се брине о судбини и исцељује срца. Ове године Ксенија Петроградска је постала ближа и српским верницима.

Парохијани цркве посвећене Благовестима Пресвете Богородице у манастиру Св. Роман код Ђуниса (Крушевац, Расински округ) одлучили су да свој главни породични празник, крсну славу, посвете руској светитељки.

6. фебруара 2020. на пролећном небу засијало је јарко сунце. Од јучерашње олује није било ни трага, осећала се празнична атмосфера, а мала манастирска црква је једва примила све који су желели да у њу уђу. Седам породица из околних села и вароши донело је славске колаче, а игуман манастира отац Дамаскин их је освештао и благословио вернике да сада и заувек верују руској небеској заштитници.

Свеци цркве Благовести Пресвете Богородице су милостиво гледали са древних зидова на позлаћено лице Свете Ксеније Петроградске, чија ће икона сада овде живети.

Александaр Лисов, руководилац пројекта „Добар човек“ („Хороший человек“), који већ дужи низ година помаже српским породицама на Косову, признаје: „Сузе ми навиру на очи од емоција. У таквим тренуцима имам осећај да за верника ништа није немогуће. Прошло је мање од годину дана како смо случајно сазнали од пријатељске организације ‘Фонда за међународно јединство православних народа у Србији’ да седам српских породица жели да слави Ксенију Петроградску, али њене иконе нема у овој цркви. Одлучили смо да помогнемо браћи по вери.“

Заједно са оцем Артемијем, игуманом цркве Светог Петра, митрополитом Московским и преподобним Серафимом Вирицким, и уз помоћ Савеза православних предузетника Русије, скупљен је новац за велику икону Ксеније Петроградске, као и за седам малих икона са њеним ликом које су поклоњене овим српским породицама да могу да се моле и код куће. А на крају су донели хиљаду малих икона и поделили их свима у цркви.

„Све иконе су освештане у Санкт Петербургу, у капели, над гробом наше светитељке. Не можете да замислите како нас радује што ће сада честица са њеног гроба и сећање на Ксенију Петроградску живети и овде, у Србији. Парохијани су нам се искрено захвалили. Рекли су нам: „Нисте свесни шта сте за нас учинили“, каже Александар.

Он има још лепих вести: приликом једног боравка на Косову и Метохији, упознао се са породицом Вуковић која има пуно деце и такође жели да има икону руске светитељке. Пројекат „Добар човек“ и организација волонтера Serbian Tifo, организовали су добротворну акцију продаје патриотских застава и скупили новац за икону и за ову породицу. Поклон је примио отац ове породице. Сада ће деветоро деце породице Вуковић на Косову и Метохији такође штитити Ксенија Петроградска.

Игуман манастира Св. Роман архимандрит Дамаскин је признао да до краја није било јасно да ли ће Руси стићи на празник, али верници су у нади почели да долазе у храм од самог јутра.

„Руски ходочасници су дошли не само са иконом Ксеније Петроградске већ су донели честицу са њеног гроба. Служили смо Божју литургију, освештали славске колаче. То је огроман догађај за наше парохијане. Када су људи подељени, важно је успостављати везе, ујединити вернике. Ксенију код нас веома воле и поштују, посебно жене“, каже отац Дамаскин.

Његов руски брат по вери отац Артемије са радошћу гледа српске вернике који целивају дугоочекивану икону.

„Молили смо нашу небеску заштитницу северне престонице Русије да нам олакша долазак и помогне српској браћи. Наша Ксенија је на овом путовању окупила оне који су учествовали у руској вечери сећања на Патријарха српског Павла пре неколико година. То је било право чудо! И ево, напокон смо у Србији. Видим људе, породице које поштују нашу светитељку и осећам да смо једно. Ова веза која је данас успостављена се не може порушити. Она је ојачала нашу веру у Бога. Нас и Срба је двеста милиона, мени се тако чини“, каже отац Артемије. У своју цркву он ће понети икону Св. Романа коју су му поклонили српски свештеници.

Овај радосни дан се завршио прекрасним заласком сунца. Звезде су се упалиле над манастиром Св. Романа. У цркви је зрачила нежну светлост нова икона која ће данас чувати неколико српских православних срца.

Фотографије је обезбедио пројекат „Добар човек“