Руско-српски хуманитарни центар у Нишу врши важну делатност, упркос покушајима његове дискредитације од стране Запада, изјавио је у четвртак министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем, преноси ТАСС. 

„Споменућу важно подручје сарадње – Руско-српски хуманитарни центар у Нишу. Упркос покушајима неких западних колега да политизују активности овог центра, он врши важне конкретне пројекте за превазилажење ванредних ситуација, као што су шумски пожари. Веома озбиљан посао се ради и на уклањању мина“, цитира Лаврова агенција ТАСС. 

Руско-српски хуманитарни центар је основан према споразуму између владе Руске Федерације и владе Србије од 25. априла 2012. године, који су потписали тадашњи руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков и тадашњи министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић. 

Раније је Дачић (сада министар спољних послова Србије) изјавио да западне земље изражавају незадовољство због рада овог центра. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је ове оптужбе назвала апсурдним. Председник Србије Александар Вучић је у телевизијском обраћању нацији 15. јуна рекао да ће Србија сама одлучивати о Руско-српском хуманитарном центру и да је не интересује мишљење Сједињених Америчких Држава о томе.

Фото: Д. Лане