Руски министар спољних послова Сергеј Лавров коментарисао је вашингтонске споразуме између председника Србије Александра Вучића и косовског „премијера“ Авдулаха Хотија.

„Ми их третирамо као споразуме постигнуте између ових страна. Претпостављамо да је то учињено у интересу регулисања ситуације. Немамо разлога да сумњамо да српско руководство наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244. Као што је у више наврата рекао руски председник Владимир Путин, чврсто ћемо подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове резолуције. Подржаћемо све добровољно постигнуте споразуме између Београда и Приштине, укључујући потребу да се спроведе оно што је раније договорено“, рекао је Сергеј Лавров, указујући на неуспех Приштине да већ дуже време испуни своје раније обавезе и ћутање Европске уније по том питању. 

„2013. године уз посредовање ЕУ (Брисел не сме да заборави на ово) постигнут је споразум између Београда и Приштине о стварању Заједнице српских општина на Косову, која би осигурала законска права српског становништва. Прошло је седам година. ЕУ јеу то време била веома поносна на ово достигнуће, и то је заиста био веома важан корак. Али у том погледу ништа није учињено. Подсећамо ЕУ на ово. Пре неки дан председник Србије Александар Вучић боравио је у Бриселу, где су настављени контакти о косовским питањима. Надамо се да колеге из Европске уније неће заборавити да је њиховим посредовањем постигнуто нешто што су власти у Приштини потпуно игнорисале“, рекао је шеф руске дипломатије.

По његовом мишљењу, увођење блискоисточне теме у текст споразума, односно премештање амбасаде Београда из Тел Авива у Јерусалим и отварање косовске „амбасаде“ у Јерусалиму, Русија сматра небитним за проблеме Београда и Приштине.

„Наша позиција је врло једноставна. Као и у случају Резолуције 1244 Савета безбедности УН, коју сви морају поштовати и примењивати, залажемо се да сви поштују и спроводе резолуције Савета безбедности УН о арапско-израелском конфликту и проблемима Палестине. Када покушавају да поставе питања која немају никакве везе са проблемима Београда и Приштине, онда, наравно, не можемо а да не сумњамо у искреност и савесност посредника који нуде одговарајуће услуге. Уверен сам да стране такође одлично разумеју читаву замисао таквих идеја“, рекао је Сергеј Лавров.