Учешће у пројекту „Турски ток“ значи да се Софија враћа на енергетску карту Европе, а инвестирање у амерички пројекат, терминал за течни природни гас у грчкој луци Александрополис, „гарантује јој државну безбедности“. Такво мишљење је у интервјуу за бугарски лист „Труд“ исказала професорка историје и експерт у области геополитике Нина Дјулгерова, коментаришући истовремено учешће Бугарске у испоруци америчког и руског гаса.
„Присуство бугарског премијера на сусрету у Истанбулу (на церемонији отварања гасовода „Турски ток“ – прим.ред.) доказује да ми држимо реч. А то значи да смо поуздан партнер, што подиже наше акције у политичкој и економској сфери“, тврди експерт.

Ако је учешће Софије у „Турском току“ својеврсно инвестирање у сопствени углед, онда је учешће у америчком пројекту „гаранција државне безбедности“, додаје она.

„Американци су дошли да нас натерају да платимо и постанемо акционери Александрoполиса. Милијардама које улажемо у авионе и оним што ћемо сада платити за Александрoполис ми фактички гарантујемо себи безбедност. Бесплатних оброка нема. Ми дајемо новац Американцима за непостојеће авионе и неизграђени терминал у Александрoполису, али ми на тај начин гарантујемо себи безбедност као држави“, сматра Нина Дјуљгерова.
Пословне односе са САД она је оценила као „природну одлуку“.
„Мислим да је добро што смо постали власници 20 одсто терминала у Александрополису. То говори о нашој лојалности према Сједињеним Америчким Државама, које су веома присутне у економском и још више у војном животу Европе. Мислим да је то добро због реализације будућих планова“, констатовала је професорка. „Политика бугарске владе поводом терминала Александрополис и гасовода Турски ток нам гарантује стабилно присуство у својству политичког фактора у Југоисточној Европи“, каже она