Милан Кнежевић, лидер опозиционог покрета „Демократски фронт“ који је део коалиције „За будућност Црне Горе!“, у коментару за портал „Балканист“ испричао је шта ће коалиција предузети уколико победи на изборима.

„Прво што ће се десити је формирање једне демократске владе коју желимо да формирамо и са странкама мањинских народа, да покажемо Црној Гори да је она заснована на једном грађанском концепту и да се више никада не може десити да Црна Гора буде супротстављена различитим националним, верским и религијским половима и верујемо да је то један нови почетак државе Црне Горе. Али што је најважније, свака власт ће бити после овога смењива и више никада се неће десити да један човек влада једном државом 32 године“, рекао је Кнежевић.

Он је истакао да коалиција такође има намеру да преиспита фамозни црквени закон који је парламент већ усвојио.

„Закон о слободи вероисповести представља један потпуно антицивилизацијски, антиправославни акт којим је подељена и супротстављена Црна Гора, и ми верујемо да ћемо након формирања нове парламентарне већине отворити расправу око тог закона о слободи вероисповести како би Црна Гора могла да се придружи породици европских народа, а не да се враћа у неке тоталитарне системе који су се обрачунавали и са Богом и са религијом, и са свим оним што представља историјско наслеђе једног народа“, уверен је црногорски опозиционар.

Подсећамо, црногорски парламент је у децембру 2019. године захваљујући посланицима владајуће Демократске партије социјалиста усвојио спорни закон о слободи вероисповести који угрожава имовину црногорских епархија Српске православне цркве. Посланици „Демократског фронта“ су тада били ухапшени у сали за седнице и нису могли да спрече усвајање овог закона. Поменути закон јеизазвао многобројне протесте који још увек не јењавају.

Фото — Олег Иванов