Русија и Србија ће ускоро потписати нацрт стратешког програма за економску сарадњу. То је изјавио потпредседник руске владе Јуриј Борисов током преговора са председником Србије Александром Вучићем.

„Рачунамо да ће активна узајамна сарадња преко међувладиног комитета помоћи у јачању билатералне трговине и реализацији низа актуелних и перспективних пројеката руско-српске сарадње. Наставићемо да улажемо напоре. У ту сврху је разрађен нацрт руско-српског стратешког програма економске сарадње. Надамо се да ће бити спреман за потписивање у врло блиској будућности“, цитира Борисова агенција ТАСС.

Према речима потпредседника владе Руске Федерације, Србија је важан партнер Русије у Европи и на Балкану.

„Односи између наших земаља су заиста посебни, засновани на историјском пријатељству и духовној блискости руског и српског народа. Они су проверени временом и не зависе од политичке конјунктуре. Циљ нам је даље јачање целокупног комплекса руско-српске сарадње“, нагласио је заменик премијера Руске Федерације.
Ипак, пандемија коронавируса постала је објективни фактор који је ометао развој трговине 2020. године. Према резултатима за јануар-новембар, робна размена је смањена за 26,5% на годишњем нивоу, или на 1,7 милијарди долара.

Борисов је рекао да ће стране тежити повећању трговине између две земље на четири милијарде долара до краја 2021. године.