Док се српска влада и лично председник Александар Вучић боре за живот сваког оболелог од смртоносног вируса Ковид-19, српска опозиција, отресајући прашину са својих старих парола, и даље се бори са председником. Олег Бондаренко, директор Фонда прогресивне политике, прокоментарисао је за портал „Балканист“ нове спекулације опозиционара који се очигледно досађују у условима политичке изолације. 

— Прошло је већ годину дана од активне фазе протеста. Какве су сада активности опозиције у Србији?

— Током последње године опозиција се и морално и физички истрошила. То се може приметити по броју људи који су учествовали у почетку њихове делатности. На крају протеста људи је постало знатно мање. За то време опозиција није била у стању да смисли ништа ново: немају нове захтеве, немају нови смисао постојања, нове пароле којима би могли да привуку народ. Интересовање Срба за опозиционе активности је у опадању, —  рекао је Олег Бондаренко.

Он подсећа да модерну српску опозицију чине људи којима је некада било веома комотно на власти. Једини изузетак је вођа покрета „Двери“ Бошко Обрадовић, бивши библиотекар који никада није управљао ни земљом, ни владом, или бар градом.

— То су бивши чланови номенклатуре за које је обично да после дугих година владања изгубе осећај и способност за вођење политичке борбе. Обичан човек то лако може да примети, јер посебно је жалостан њихов однос према обичним људима, — примећује директор Фонда прогресивне политике. 

— Зашто се они управо сада, у време када цела Србија покушава да опстане, труде да зараде политичке поене? 

— Они схватају да не смеју пасти у заборав, да је потребно да бар нешто кажу. На пример, да окриве власт. И није важно за шта. Прво зато што Вучић не уводи ванредно стање, затим зато што га уводи. Они користе било који разлог да критикују Александра Вучића. Он је крив и за полицијски час и за добијање хуманитарне помоћи. Сада су укључили и православни фактор, — говори Олег Бондаренко, подсећајући да су сада многе цркве у Србији, као и у Русији, затворене због опасности ширења епидемије. Руски политиколог сматра да опозиција користи и ове околности против лидера Србије. 

— Када говоримо о српској опозицији, скоро увек мислимо на лидере опозиционог блока „Савез за Србију“. Током ове године они су изгубили неке своје саборце. Има ли нових лица у овој шаци људи незадовољних политиком Вучића? 

— Професор Универзитета у Косовској Митровици и бивши радикал Дејан Мировић недавно је изразио своје критичко мишљење о политици председника Србије у руским медијима. Лично га познајем, био је члан Српске радикалне странке, тачније заменик председника странке. Када је лидер странке Војислав Шешељ изашао из хашког затвора, сменио је Мировића са те функције јер је овај игнорисао састанке странке и залагао се за коалицију са покретом „Двери“ и Демократском странком Србије. У ствари, Мировић се затим придружио „Дверима“ по питању Косова и Метохије. У суштини, прешао је у табор неадекватних неконструктивних критичара, — подсећа Олег Бондаренко. 

Политиколог верује да постојање такве опозиције говори само за себе када покушавамо да анализирамо политику председника Србије. 

— Ако погледамо ко сада критикује Александра Вучића, можемо слободно да кажемо да је са председником Србије све у реду. Ако одбацимо озлоглашене маргиналце, нико од представника озбиљних политичких снага земље у овом тешком периоду није завршио у табору Вучићевих непријатеља. Па ипак, и они ретки, шкрипави гласови који се чују макар и са друге стране политичког живота Србије заслужују да им се одговори. 

— Шта да им се одговори?

— У већини опозиционих српских медија Вучић је потпуно неосновано оптужен да се договорио са Западом по питању Косова. И та оптужба није нова. То слушамо већ пет година. Те оптужбе су постојале још док је Вучић био премијер. И ове оптужбе, наравно, никада нису потврђене, — истиче Олег Бондаренко. 

Руски политиколог подсећа да се за све то време у косовском проблему променила само једна ствар: број земаља које су признале самопроглашену републику Косово. Он се нагло смањио и више није тако критично важан за Генералну скупштини УН-а. 

— Још једном видимо талас оптужби против Вучића због споразума са Западом, — каже политиколог и нуди конструктиван поглед на стање ствари.

— Користимо се чињеницама. Лидер Србије је рекао да се догодио колапс евроилузија, Европска унија је одбијала да пружи помоћ Србији, одбијала чак и да прода медицинску опрему. Сетимо се како су „партнери“ Италије, Пољска и Чешка, украли од ње маске и лекове, како је Француска кочила робу за Шпанију и Велику Британију. Сигуран сам да ћемо после пандемије видети крах ЕУ у оном облику на који смо навикли, — каже директор Фонда прогресивне политике.

Он је подсетио ко је активно почео да помаже Србији у борби против корона вируса.

— Чак је и британско издање The Guardian признало јачање позиција Кине и Русије у Србији. Стога, када се пандемија заврши, неће бити претходних односа Србије и Европске уније, у којима, како се испоставило, свако гледа своје послове. И српски званичници о томе отворено говоре, укључујући и самог председника. Први пут за 20 година слушамо такве изјаве на највишем државном нивоу у Србији. То значи да су српске ружичасте наочаре за евроинтеграцију не само скинуте, већ су и згажене, — рекао је Олег Бондаренко.

Политиколог констатује да су у овим условима изјаве српских опозиционара да је Вучић пристао да „преда Косово“, благо речено, збуњујуће.

— Коме и шта је он „предао“? Сведоци смо распадања Европске уније, бившег Запада више нема. Да, били су неки састанци у Вашингтону, али Београд и Приштина неће наставити преговоре без потпуног и коначног укидања такси на српску робу. Поред тога, власт самопроглашене републике Косово је сада у кризи. С ким наставити ове преговоре?! — пита се директор Фонда прогресивне политике.

— Колико уопште има смисла говорити о овоме до парламентарних избора у Србији?

— Парламентарни избори у Србији су били заказани за 26. април, али ванредно стање уведено 15. марта одложило је све изборне процедуре. Према Уставу земље, изборни процес може се покренути најмање месец и по дана после карантина. На основу информација из мојих извора, мало је вероватно да ће парламентарни избори у Србији бити одржани пре јесени. Дакле, са сигурношћу можемо рећи да питање Косова и Метохије вероватно неће бити актуелно до краја парламентарних избора и накнадног формирања нове владе. Односно, питање Косова неће бити решено пре краја ове године. Надам се да ће се за то време решити питање власти у Приштини, — каже руски политиколог, истичући неоснованост оптужби да је српски председник „предао Косово“. 

— Како коментаришете спекулације опозиције о разграничењу као опцији за решавање косовског проблема? 

— Та варијанта разграничења која се разматрала током преговора односила се на север Косова, односно на повратак косовских Срба у своје домове, у Србију, али не протеривањем из њихових домова, већ успостављањем фактичке власти над српским насељима на овој територији. Што се тиче српских светиња о којима се опозиција тако „брине“, разговарало се о могућности да њима управљају структуре УН-а и Унескоа тако што ће српске цркве и манастири добити екстратериторијални статус. Немогуће је замислити да се Пећка патријаршија потчињава Приштини. Таква варијанта се није разматрала и вероватно неће, — закључио је Олег Бондаренко.