Главна управа при Министарству културе и туризма Турске објавила је тендер за изградњу тоалета у Аја Софији, јављају грчки медији. 

Познати турски професор историје Илбер Ортајли је још пре две године упозорио на опасност од било каквих измена у архитектури здања. У Аја Софији се не сме градити канализација, рекао је професор. 

„Шта ћемо ако 3,5 милиона посетилаца годишње ‘остави’ тамо по један литар? Ово је апсурд и нема се шта о томе говорити. Нико не може предвидети како ће то утицати на структуру здања. Ми не знамо инфраструктуру испод грађевине. Не постоје истраживања на ову тему, јер и даље не дозвољавају да се она спроводе“, пожалио се Ортајли.

Турски професор је критиковао државне власти које су планирале изградњу клозета још пред две године, изјавивши: „Не можете свуда поставити тоалет. Поставите га у свом дому. Аја Софија 1500 година није била јавни клозет. 1500 година посетиоци нису долазили у Аја Софију да би је користили као клозет!“

Познати историчар је то говорио и о великим џамијама у земљи, као и палати Топкапи. 

Упркос реакцији научника, 15. октобра 2020. године тендер за изградњу клозета у Аја Софији добила је компанија Iras Yapi Organizasyon A.Ş. која је у добрим односима са политичарима из Ердогановог окружења. Цена пројекта је 102 хиљаде евра, а изградња тоалета у Аја Софији треба да буде завршена до 11. августа 2021. године.