Споразуми које је председник Србије Александар Вучић потписао са америчком страном 4. септембра могу постати нека врста подстицаја за јачање српско-руских односа. Ово мишљење изнео је српски посланик и адвокат Владимир Ђукановић у коментару за портал „Балканист“.

„Овај документ може бити нови корак за даљи развој односа између Србије и Русије, јер отвара широке перспективе за пословање. Руске компаније би могле да искористе тренутак за нове глобалне економске пројекте“, каже Владимир Ђукановић.

Српска врата су увек отворена за руске компаније, а експерт сматра да је сада право време за јачање руских позиција на српском тржишту.
„Верујем да сваки споразум који помаже миру отвара могућности за даљи економски развој. Верујем да се вашингтонски споразум може тумачити као позив свим инвеститорима“, каже српски посланик.

Додаћемо да се и професор МГИМО Јелена Пономарјова држи сличне тачке гледишта. У приливу америчких инвестиција на Балкан она види изазов за руски бизнис, који би могао да искористи тренутак и Србији понуди више.

„Не можемо да се не сложимо са српским председником да су америчке инвестиције увек успех. Заиста је тако. Али председник било које земље не сме да заборави на факторе који прате овај успех – односно, на монополизацију економије и оштру конкуренцију. И управо је ту изазов за руске произвођаче и енергетске компаније. Овде је питање за Руску Федерацију: како ће она бранити и градити своје позиције? Ово је изузетно занимљиво поље за Велику игру. О томе је писао још Радјард Киплинг у роману ‘Ким’“, подсећа Јелена Пономарјова. 

22. септембра у Београду отворена је канцеларија Америчке  развојне финансијске корпорације која ће улагати у велике инфраструктурне пројекте за Србиу и Косово. Инвестирано је укупно 4 милијарде долара.