Руски РЖД Интернешнл и српски градитељи завршили су јуче, 3. априла, пробијање десног тунела „Чортановци“ на будућој брзој прузи од Старе Пазове до Новог Сада.

Деоницу Стара Пазова — Нови Сад граде руске железнице заједно са домаћим фирмама у дужини од 40 километара и она је део будуће брзе пруге од Београда до Будимпеште која ће бити за брзине возова до 200 километара на сат.

„Ја сам на почетку радова на тунелу изјавио да ће сви рокови бити испоштовани и ми са инвеститором и ресорним министарством и под контролом две владе пратимо овај пројекат. Данашње спајање јужног и северног портала тунела је стигло пре рока”, рекао је директор РЖД Интернешнл у Србији Мансурбек Султанов, који је присуствовао пробијању тунела, дугог око 1,1 километар. 

Он је најавио да ће цела деоница од Старе Пазове до Новог Сада бити завршена у предвиђеном року, односно до новембра 2021. године.

Султанов је истакао да се ради у отежаним условима због кризе извазване вирусом корона и да је десна тунелска цев пробијена и пре рока, с обзиром да је раније било обећано Влади Србије да ће то бити учињено средином априла.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је овим поводом да инфраструктура упркос епидемији корона вируса остаје важан покретач привреде и развоја Србије.

„Пробијање тунела је важан тренутак на сваком пројекту и уобичајеним околностима. Међутим, ако знамо да су Чортановци једно од највећих инфраструктурних градилишта у Европи, на којем се упркос епидемији поштују сви рокови, то је резултат на који Србија треба да буде поносна“, рекла је Зорана Михајловић и захвалила свим радницима који су, каже, као и здравствени радници, возачи, продавачице и продавци, такође хероји Србије у данима епидемије.

На целој деоници од Старе Пазове до Новог Сада, од кад су на снази мере државе за сузбијање епидемије Ковид-19, сваког дана било је активно од 500 до скоро 1.000 радника.

„Хвала Руским железницама на посвећености пројекту, као и на томе што посебно воде рачуна о заштити радника у условима епидемије“ навела је Михајловићева.


Фото RZD International