Прошле године извоз српске робе у Русију изнео је милијарду долара, изјавио у интервјуу за РИА Новости шеф Трговинског представништва Руске Федерације у Србији Андреј Хрипунов.

Он је напоменуо да је одмах након увођења западних санкција Руској Федерацији заједно са Привредном комором Србије створен координациони центар за помоћ и подршку српским произвођачима који желе да се пробију на руско тржиште. 

„Српским произвођачима су објашњавали у које је регионе које производе боље испоручивати, како да прођу царину, санитарну контролу и сертификацију производа“, рекао је трговински представник. Према његовим речима, испорука српских прехрамбених производа у Русију се више него удвостручила и достигла је 400 милиона долара, а реч је о дугорочном присуству српских произвођача у одређеним нишама (јабуке, смрзнуто воће, сир, месне прерађевине).

„Постоје изгледи за већи експорт српске робе у Русију. Поред хране, пољопривредних производа, говоримо о машинама, белој техници, славинама, пумпама, лековима, гумама, детерџентима, одећи, обући, грађевинским материјалима и производима од хартије. Асортиман српских производа који се испоручују у Русију се проширује “, рекао је Андреј Хрипунов.

Према његовим речима, споразум о зони слободне трговине између Србије и Евроазијске економске уније, који пролази кроз процедуру ратификације, биће додатни подстицај да се искористе све трговинске могућности.

Фото: Дмитриj Лане