Руски стручњаци за радиолошку, хемијску и биолошку заштиту обавили су санитарно-хигијенску процедуру дезинфекције у Војномедицинској академији у Београду. Обрадили су специјализоване просторије и собе за пацијенте, као и возила хитне помоћи, преноси Russia Beyond.

Руси раде у три групе и обављају комплетну процедуру дезинфекције у три објекта дневно, рекао је заменик командира комбиноване јединице у Србији, пуковник Максим Сологубов, а његове речи преноси информативна служба Министарства одбране РФ.

Руски војни стручњаци у овом послу користе преносиве модуле за дезинфекцију. „То је најновији модел технике коју поседују јединице за радиолошку, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Руске Федерације“, додао је он.

„Обрађујемо спратове од најдаљег угла према излазу, одозго надоле. Дезинфикујемо сав намештај, таванице и подове. То није ништа компликовано, само што проводимо доста времена у заштитним комбинезонима и велика је количина посла“, објаснио је командир јединице за специјалне санитарно-хигијенске процедуре Министарства одбране РФ, капетан Сергеј Кабитов.

Колеге из српске армије су са захвалношћу дочекале руску помоћ.

„Руска армија је у овим тешким временима нашла довољно снаге, времена, људи и жеље да дође и да помогне нашем народу у борби са Covid-19 инфекцијом“, нагласио је заменик начелника Војномедицинске академије, бригадни генерал Драган Динчић. „Безгранична је наша захвалност и задовољство што сте ви са нама у овим најтежим временима. Ово за нас значи огромну помоћ, пре свега због вашег практичног рада, како у Војномедицинској академији, тако и у другим болницама широм Србије“.

Генерал је додао да ће ВМА после процедуре дезинфекције поново моћи да прима пацијенте.