На седници Савета безбедности УН представницима самопроглашене републике Косово директно је указано на неприхватљивост њиховог понашања. Дали су им до знања да ће последице бити тешке уколико не прихвате услове под којима Косово учествује на међународним састанцима.

Москва је посебно огорчена поводом тога што Савет безбедности УН још није добио информацију о томе да ли су кажњени одговорни за притварање и физичко насиље над руским официром на Косову 2019. године, рекао је на седници Савета безбедности Василиј Небензја, стални представник Руске Федерације у УН.

У мају 2019. године, члан Мисије Уједињених нација на Косову (УНМИК), Рус Михаил Красношчеков, приведен је и претучен, приликом чега је задобио прелом вилице, током акције косовских специјалних снага у српским општинама на северу покрајине, упркос томе што је имао дипломатски имунитет. 

„Још један непријатан моменат који захтева нашу сталну пажњу. Огорчени смо чињеницом да Савет безбедности УН није добио информације о кажњавању одговорних за привођење и пребијање од стране специјалних снага косовских Албанаца у општини Зубин Поток 28. маја 2019. запослених у УНМИК-у, од којих је један био руски држављанин Михаил Красношчеков“, рекао је Небензја. „Игнорисање дрског напада на особље УН негативно утиче на њихову безбедност у свим земљама света. Очигледна је жеља власти косовских Албанаца да избаце мисију УН из региона“.

Као што је Небензја истакао, мисија мора да ради у тешким условима де факто бојкота од стране приштинских власти.

Русија је истовремено спремна да не дозволи учешће представника самопроглашене републике Косово на седницама Савета безбедности УН-а ако наставе да демонстрирају атрибуте такозване државе Косово, рекао је стални представник Русије у УН као одговор на наступ „министарке спољних послова“ самопроглашене републике Мељизе Харадинај Стубла која је седела испред паноа на коме је писало „Република Косово“ и са заставом такозваног Косова. 

„Као председавајући Саветом, желео бих да истакнем неприхватљивост кршења правила учешћа на састанку Савета од стране позване особе са Косова према тачки 39 привременог пословника Савета. Још једном на екрану видимо атрибуте такозване државности Косова“, истакао је Василиј Небензја. „Подсећамо вас да је Савет усвојио правила за учешће на састанцима представника Косова и они се морају поштовати. У супротном, желим да кажем као представник Руске Федерације, ово ће довести у питање наш пристанак да позовемо представника Косова на следећу седницу“.