Руска амбасада у Федерацији Босна и Херцеговина је оштро одговорила на критику америчког амбасадора у земљи Ерика Нелсона и специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера.

Раније су америчке дипломате индиректно оптужиле Русију за све невоље Босне и Херцеговине, а током гостовања на телевизији N1 Палмер је изјавио да САД не подржавају ни „велику Албанију“ ни „велику Србију“, ни велику Хрватску, али подржавају „велику Босну и Херцеговину“. А Нелсон је подсетио басанске политичаре да Вашингтон има спремне санкције за оне „који су против Дејтонског споразума или умешани у корупцију“.

Руска амбасада је на ово одговорила речима које је недавно изговорио министар спољних послова Сергеј Лавров поводом наводне умешаности руских специјалних служби у експлозијама на складиштима муниције у Бугарској.

„Према Палмеру, и очигледно је да није само он тог мишљења, за све невоље у БиХ крива је Русија. Такве закључке можемо коментарисати једино реченицом Сергеја Лаврова: Добро је што нас још нису окривили за убиство Франца Фердинанда“, саопштено је из aмбасаде Русије у БиХ.

Даље се у саопштењу наводи да је врло занимљива констатацију Палмера да САД подржавају креирање „велике Босне и Херцеговине“. „Када се овде говори о нечему великом, мисли се управо на прекрајање граница.“

У Руској амбасади се питају и да ли ће алегорија изасланика америчког Стејт департмента за Западни Балкан Палмера постати сигнал за Бошњаке који живе у Србији, Црној Гори, покрајини Косово, Северној Македонији, Хрватској и Словенији да је дошло време за стварање „велике БиХ“.

„Такође су занимљиве изјаве амбасадора Нелсона. Колико се сећамо, недавно је говорио о ‘песници’ Русије, док Америка пријатељски пружа руку. Сада колега проглашава Дејтон ‘ретроградним’ (занима нас шта би на то рекао творац изворног Дејтона Ричард Холбрук), па одмах истиче да су санкције на столу! И због чега? Због кршења Дејтона (изворног или модификованог?) и ‘корупције’“, наведено је у саопшењу.

„Управо као у познатој америчкој изреци (речи, иначе, припадају Ал Капонеу): Више можете постићи са лепом речју и пиштољем, него само са лепом речју“, додаје се у саопштењу.