Патријарх Московски и све Русије Кирил у име Руске православне цркве, као и у своје лично име, упутио је писмо српском патријарху Иринеју и Српској православној цркви поводом смрти митрополита Амфилохија.
 
„Господ Исус Христос позвао је код себе изузетног архијереја Српске православне цркве, чије ће име у историји заувек бити повезано са духовним препородом Црне Горе након дуге ере богослужења, невиђене, неуморне борбе за спасавање светиња и очување јединства народа Божијег у име светих Василија Острошког и Петра Цетињског. У молитвеном сећању митрополит црногорско-приморски Амфилохије остаће као светиљка, горућа и ужарена, као надарени теолог и надахнути проповедник, неустрашиви бранилац Свете Цркве Христове пред јакима овог века“, написао је патријарх Кирил.  
 
Митрополит Амфилохије који је данас преминуо од последица вируса корона биће сахрањен у недељу 1. новембра. Како је саопштила Митрополија, митрополит ће по сопственој жељи бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици, у гробу који је припремљен за његова живота.