Европска унија пред којом је прилично нејасна будућност после Брегзита мора бити више заинтересована за чланство Србије од саме Србије, рекао је за портал „Балканист“ руски политиколог, професор Више школе економије Олег Матвејчев.

Нешто раније на састанку у Влади Србије са комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархељијем српски министар спољних послова Ивица Дачић је питао шта ће ЕУ да предузме поводом вишегодишњег кршења Бриселског споразума од стране власти у Приштини, а чији је гарант управо Брисел, шта је са Заједницом српских општина која није формирана иако су се Албанци на то обавезали и да ли ће Србија икада ући у ЕУ ако је у поглавље 35 убачено питање Косова и ако се напредак Србије упорно везује за решавање статуса КиМ, пренеле су „Новости“.

„Ја сам једини европски комесар који је реаговао на таксе, осудио сам оно што се догађа у Црној Гори и Србија је прва земља у коју сам дошао након увођења нове методологије. И коначно, дошао сам овде да вам помогнем“, рекао је Вархељи том приликом, преноси „Блиц“.

Ивица Дачић је иначе демантовао да је напао високог госта који је заправо напустио састанак у Влади јер је имао заказан сусрет са лидерима опозиције.

Олег Матвејчев скреће пажњу на достојанствено понашање српског министра спољних послова.

„Земље које падају на колена пред Европском унијом су нам познате, знамо како се понашају у таквим ситуацијама: када долази европски комесар сместе га у председничку фотељу, схватају његове речи као команду и сигнал за акцију. А Срби се понашају достојанствено, као суверена земља и односе се према ЕУ као према равноправном партнеру . Ако такав партнер не испуњава своје обавезе, онда имате пуно право да му замерите“, коментарише политиколог.

„Европска унија је размажена тиме што су разне ‘Украјине’ у стању да јој лижу ђонове. ЕУ представља евроинтеграцију као неку високу награду. Али не смемо заборавити Брегзит, ЕУ је напустио други по важности члан који је хранио четвртину осталих земаља, посебно државе Источне Европе. Сада ће та Источна Европа почети причу о томе да треба да напусти ЕУ, да тамо нема шта да траже, јер ЕУ је била потребна само да би се од ње нешто добило. Немачка, Француска, Данска, Холандија и други спонзори ће сада осетити превелик терет“, упозорава политиколог.

„Будућност ЕУ је магловита и ЕУ је та која треба да трчи за Србијом, да је моли да се учлани и предлаже јој поклоне. И наравно, ако се Срби учлане у ЕУ то морају учинити без икаквих услова“, истакао је Олег Матвејчев.