Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се 23. јуна, уочи Параде победе у Москви, састати са руским лидером Владимиром Путином.

„Два дана након избора имаћу билатерални сусрет са Путином, већ 23. јуна“, рекао је Александар Вучић.

Сутрадан председници Србије и Русије гледаће Параду победе на Црвеном тргу.

75 српских гардиста који ће учествовати у паради заједно са руском војском сада је у Москви и припремају се да достојно представе Србију на Дан победе, рекао је Вучић. 

„Верујем да ће срце сваког Србина бити препуно емоција када буду видели наше гардисте како марширају Москвом“, истакао је Александара Вучић. 

Председник је додао да је и Србија почела припреме за планирану посету руског председника у октобру. Током боравка у Београду Вадимир Путин ће моћи да оцени завршетак радова у храму Светог Саве, који је постао симбол духовног јединства и историјских веза српског и руског народа.

„Убрзали смо радове на декорисању храма Светог Саве и већ знамо да ће нам током ове посете бити предат и лист Мирослављевог јеванђеља који се налази у Русији“, рекао је председник Србије.

Мирослављево јеванђеље, најстарији сачувани ћирилични рукопис на старословенском језику, чува се у Народном музеју у Београду. Ово је национална и културна баштина Србије, уврштена у листу Унеско баштине „Меморија света“. Једини 166. лист који недостаје чува се у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу. Председник Путин ће донети тај лист у октобру, током посете поводом годишњице ослобађања Београда од нацистичких окупатора. 

Александар Вучић је говорио о детаљима предстојећег празника.

„Ово ће бити невиђен спектакл, ништа слично нисмо имали током свих 75 година од ослобађања престонице. На Паради ће бити показано све што лети и пуца, цела војна снага и моћ Србије“, поносно је најавио Александар Вучић. 

Фото: profimedia