Данас, 18. јуна, руски министар спољних послова Сергеј Лавров борави у главном граду Србије у првој посети једној страној држави од избијања епидемије корона вируса. Лавров се састао са председником Србије Александром Вучићем, министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем и посетио патријарха Србије Иринеја у његовој резиденцији.

Патријарх је изразио наду да ће Руска православна црква и руски народ помоћи Србији да пронађе најбоље решење за питање Косова. Сергеј Лавров је са своје стране уверио партијарха Српске православне цркве да ће се Русија увек борити за интересе православља. Напоменуо је да су наступила тешка времена за заједничку православну веру, јер западне снаге агресивно пропагирају неолибералне вредности и намећу их другима.

„Русија ће увек бранити интересе православних цркава, увек ће се супротстављати покушајима мешања држава у унутрашње послове цркве и радиће заједно са партијарсима на јачању идеала очувања мира ради смиривања многобројних сукоба у нашем заједничком простору“, рекао је шеф руске дипломатије. 

Лавров је рекао да Русија неће оставити на милост и немилост ни Руску ни Српску православну цркву. 

„Увек се трудимо да подржимо свештенство православних цркава да бисмо донели ред и мир, између осталог и на Балкану. Данас је ситуација у овом региону немирна и не побољшава се. Одјек кризе на Блиском Истоку и у Северној Африци се све чешће осећа у Европи. Радикализам је у развоју, а то прелази у напад на хришћане. Ситуација је погоршана агресивном промоцијом неолибералних вредности“, рекао је министар.

Катарина Лане

О упорној тежњи Запада да избрише духовну улогу Русије и Србије у светској историји Сергеј Лавров и Ивица Дачић говорили су полажући венце на Гробљу ослободилаца Београда. 

„Нека је вечна слава ослободиоцима Београда. Предано ћемо чувати од заборава истину о Другом светском рату и антифашистичке традиције“, написао је министар спољних послова Русије у књизи Спомен-гробља. 

Катарина Лане

Након што су интониране химне Русије и Србије министри су положили венце на Гробљу ослободилаца Београда 1944, као и на Споменик црвеноармејцу. 

Фото: RTV