Међународни институт за блискоисточне и балканске студије IFIMES из Љубљане урадио је анализу под називом „Црна Гора 2020: Стеже се обруч око Мила Ђукановића“ у којој се разматра питање судбине његове 31-годишње власти уочи предстојећих избора. Према мишљењу експерата, владајући режим направио је низ грешака што му неће дати шансу за победу.

Грађани Црне Горе ће моћи да бирају једну од 6 партија и исто толико коалиција. Главна битка, према словеначким експертима, повешће се између два лидера — блока „Одлучно за Црну Гору!“ Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и коалиције „За будућност Црне Горе“, која укључује пет опозиционих партија.

Пре свега, аналитичари из Словеније директно су указали на вероватноћу да ће режим Мила Ђукановића манипулирати бирачким списком. У Црној Гори има 622 хиљаде регистрованих грађана, од којих 541.232 има право гласа. Указујући на чињеницу да у земљи живи око 140.000 малолетника, ИФИМЕС је закључио да би укупан број становника требао бити много већи ако пребројите бираче и оне који то нису.

Према институту, бројне невладине организације откриле су присуство хиљада „лажних“ бирача међу којима има и покојника, као и два пута уписаних у спискове. Поред тога, ИФИМЕС истиче да су многи Црногорци остали без права гласа због „преласка“ на друга бирачка места. А у пограничним деловима Црне Горе постоје грађани који нису пријављени на адресе, али су ипак укључени у бирачки списак.

Поред тога, владајућа странка Мила Ђукановића усвојила је закон према којем само Демократска партија социјалиста, која контролише Министарство унутрашњих послова Црне Горе, добија приступ бирачким списковима.

„Масовно издавање дупликата личних докумената грађанима од стране Министарства унутрашњих послова Црне Горе уочи избора било је покренуто како би се осигурали додатни гласови за странку Мила Ђукановића“, пишу стручњаци ИФИМЕС-а.

„30% становништва Црне Горе — Срби — заправо је избачено из јавног и политичког живота и лишено елементарних грађанских права. Ситуација није најбоља за Бошњаке — црногорске муслимане, које је режим држао као таоце и који су присиљени да гласају за актуелну власт под претњом кривичног гоњења за ратне злочине. Међутим, чини се да су и сами Бошњаци заборавили да је Мило Ђукановић био једини високи политичар током рата који још није изведен пред лице правде, иако ратни злочини не могу да застаре“, каже се у извјештају института.

Треће, ИФИМЕС скреће пажњу на чињеницу да се предизборна кампања ДПС-а одвија у борби против непостојећег непријатеља, односно Српске православне цркве и Русије, које је режим Ђукановића ујединио у геополитички пројекат „Велика Србија“.

„Црна Гора се понаша као Аустрија после Другог светског рата, која се прогласила жртвом Хитлера. Исто тако се Црна Гора под влашћу Мила Ђукановића прогласила првом жртвом Милошевићевог режима“, пише професор Жарко Пуховски.

Међутим, извештај истраживачког института цитира председника Албаније Иљира Мете, који је својевремено закључио: „Идеја о стварања Велике Србије није успела, а пројекат Велике Албаније је немогућ“.

Организација је с правом напоменула да се Црна Гора, као чланица НАТО-а, мора придржавати принципа демократије, али удаљена је од њих хиљаду светлосних година. 

„Режим Мила Ђукановића непрестано спекулише о могућем нападу Србије на Црну Гору која је део НАТО-а, иако Србија чврсто брани свој став војне неутралности“, примећује институт.

Поред тога, ИФИМЕС подсећа да се Српска православна црква појавила много пре формирања црногорске државе и да не може да представља претњу.

„Да се ​​и не спомиње чињеница да Русија никада није напала ниједну НАТО земљу од оснивања Северноатлантске алијансе“, резимирали су стручњаци. Међутим, њихов извештај показује колико је Ђукановићев рејтинг међу становницима пао након што је Црна Гора ушла у тај савез.

У документу ИФИМЕС-а се такође каже да је председник Црне Горе у својој „борби против спољних и унутрашњих непријатеља“ земљу довео на праг сиромаштва, које је погоршано економском кризом изазваном епидемијом корона вируса.

Такође словеначки институт тврди да би се Мило Ђукановић могао појавити пред судом у Хагу као сведок одбране „председника“ самопроглашене републике Косово, Хашима Тачија, a подсетили су и на редовне критике Ђукановића из Сједињених Држава, Европске уније, Немачке, бројних страних амбасада, међународних политичких организација и новинарских удружења.

На пример, извештај америчког Стејт департмента за 2019. годину пружа низ доказа о корупцији у Црној Гори, а такође указује и на утицај Ђукановића на медије, који су у ствари лишени слободе говора. ИФИМЕС са своје стране наводи чињенице покушаја црногорског лидера да своју имовину прода и препише имовинска права другим лицима, јер се плаши да ће изгубити све што је илегално стечено током управљања државом.

„Могуће је да ће, у случају промене власти, Ђукановић тражити политички азил како би избегао одговорност за своје поступке, које је починио док је био на власти“, каже се у извештају.

„Крај ере Мила Ђукановића је близу и неизбежан је. То ће донети слободу и просперитет не само Црној Гори, већ и целом региону“, закључују стручњаци. Истовремено, они указују на потребу мирне промене власти и позивају грађане Црне Горе да изађу на изборе 30. августа и гласају против владајуће Демократске партије социјалиста.

Фото: kurir.rs