Власти Румуније су у уторак забраниле улазак на своју територију руском лингвисти Алексеју Умнову-Денисову, стручњаку за дохришћанску писменост балканских племена, а амбасада Руске Федерације је упутила ноту Министарству спољних послова Румуније, сматрајући да Букурешт вештачки ствара препреке за размену научних открића, преноси руски лист „Взгляд“. По мишљењу научника, забрана уласка у земљу је резултат неслагања званичног Букурешта са његовим открићима.

Алексеј Умнов-Денисов се већ неколико година бави дешифровањем златних плочица нађених на територији Румуније 1875. Ради се о 513 плочица са сликама и текстовима на непознатом језику. Неки научници сматрају да се ради о дачанским таблицама (5-2 век п.н.е), а други кажу да су фалсификат. Плочице и њихове копије су дуго чуване у различитим румунским музејима.

Умнов-Денисов сматра да зна о ком се језику ради.
„Ово је такозвани црквено-храмски језик, који су развили верници. На плочицама нису записане само историјске чињенице већ и правила живота у манстиру, клетве, договори и остало. Речју, на овим плочицама су одговори на питања која могу да се појаве у храму. То је као шифра за своје, нешто као црквенословенски језик, који ми практично и не користимо“, каже руски научник.
А директан узрок за конфликт са румунским властима је то што је научник објавио фотографије златних плочица које је добио од непознатог аутора.
„Једном сам се заинтересовао за ове плочице и брже-боље отпутовао у Румунију. Заједно са амбасадором Руске Федерације у Букурешту Валеријем Кузмином успели смо да добијемо дозволу за рад у археолошком музеју. Тамо су нам показали оловне плочице. Све сам фотографисао. А затим ми је непознати аутор изненада послао фотографије златних плоча. Ја сам учинио глупост и објавио их на интернету, истина, не све фотографије. Затим се Румунија на мене окомила и оптужила ме да сам лопов и да сам украо 50 плочица. Ја сам их питао, како је могуће да украдем оно што не постоји? Ви стално говорите да имате само оловне плочице, а на фотографијама су златне. И држава не потврђује да су јој нешто украли. Затим су се оптужбе мало утишале“, говори Алексеј Умнов-Денисов.
 
„Због поседовања фотографија златних румунских плочица власти те државе су ме оптужиле да сам их украо, иако сами кажу да не располажу златним полочицама. Зато намеравам да тражим правну помоћ и позовем Румуне на одговорност“, истакао је руски научник.
 
Чим је слетео у Букурешт, научника су укрцали у први лет за Русију.
„Написао сам обиман рад о овим златним плочицама. Знајући какав је став Букурешта, снимили смо лекцију не само на руском, већ и на румунском језику. А када су ми забранили улазак у земљу, рад је настављен, конференција је одржана, извештај на румунском језику су прочитали други људи. Разлог читавог овог конфликта је политички“, сматра истраживач.

Фото: архива Алексеja Умнова-Денисова / vz.ru