Уочи фудбалске утакмице у Лиги нација између репрезентација Русије и Србије у руским медијима и друштвеним мрежама појавио се колаж на коме је приказан руски нападач Фјодор Смолов како показује гест у виду орла, иако на званичним ресурсима Фудбалског савеза Русије и руске репрезентације нема таквог знака. Како је уопште дошло до овог инцидента са несрећним Смоловом?

Ова фотографија је проузроковала незадовољство српских навијача јер гест изазива непосредне асоцијације са симболом Албаније који је већ у више наврата био узрочник скандала у светским фудбалским круговима.

Извор колажа је налог на Твитеру који припада организационом комитету за припрему шампионата Евро-2020 у Санкт Петербургу, где је овај колаж објављен одмах после жреба за ову рунду Лиге нација у марту 2020. године, а недавно је, пред почетак утакмица у Лиги нација, на истом налогу је прослеђен твит снимка који је са своје стране из неког разлога претходно прослеђен и на налогу репрезентације Русије. Фотографија Смолова је заиста направљена 2018. године пред почетак Светског првенства у Русији, и то је било у оквиру промотивне кампање FIFA, када је према замисли креатора Фјодор рукама направио знак руског двоглавог орла који се види на плакату иза његових леђа.

Суочена са бујицом негодовања руских фудбалских навијача, администрација налога Евро-2020 се извинила за тај колаж: „То је емотивна порука на тему грба Русије који је иза Фјодорових леђа. Жао нам је што се појавила таква изврнута интерпретација. Никако нисмо желели да некога увредимо. То је наша грешка“, речено је у поруци. Пар часова касније, очигледно сагледавши глупу ситуацију у којој се нашла, администрација је уклонила тај плакат.