Учешће посланика Европарламента на преговорима међу званичним Београдом и опозицијом треба тумачити као сигнал да Брисел покушава да врши притисак на српске власти. Такво је мишљење у чланку објављеном на веб-сајту листа „Независимая газета“ изразио оснивач пројекта Балканист.ру, директор Фонда за прогресивну политику Олег Бондаренко. 

Експерт скреће пажњу на то да преговарачи из ЕУ у ствари убеђују представнике српске опозиције да промене одлуку о бојкоту избора.  

„Добровољци преговарачи из редова европосланика су се појавили у право време, пре свега представница Словеније Тања Фајон, и већ су убедили председницу Народне скупштине Мају Гојковић да одложи изборе на месец дана да би опозиција могла да се ‘боље припреми’“, примећује руски експерт. 

Олег Бондаренко такође сматра да ће при најгорем могућем развоју догађаја управо ови Европљани одиграти улогу органа који ће признати легитимност српских избора. „Кремљу, као и Вучићу, неће бити по вољи да сазна да су изборе за Скупштину Србије признали недовољно легитимни самопроглашени модератори, односно нека иницијативна група из Европарламента. Инструмент притиска на председника Србије из Брисела је очигледан“, скренуо је пажњу политиколог.

Он је уједно нагласио да опозиција утиче на јавно мњење методама које подсећају на технологију обојених револуција. Бондаренко је пажљиво анализирао тематику протестних акција које се редовно одржавају у Србији током протекле године и открио да се поступно „обрађују“ најразличитији слојеви становништва. 

„Практично сваке суботе од децембра 2018. српска опозиција је протестовала против актуелне политике у најразличитијим областима: од питања подједнаке заступљености политичких снага на телевизији до преговора на тему могуће поделе Косова. Притом користила се стратификација протеста, тактита позната из других земаља, кад сваке недеље наступа одређена група грађана која говори само о свом проблему: од људи који су изгубили куће у пожару и жртава грађевинске мафије до поштара и преварених ветерана у последњих 30 година бивше Југославије“, каже политиколог. 

Резултат ових наступа, по мишљењу руског експерта, јесте уједињење свих група незадовољних грађана судбоносног дана. 

„То се зове обојена револуција и српски опозиционари могу да је припремају уочи или одмах после планираних избора 26. априла 2020“, закључује експерт. 

Уз подршку Брисела све то може да прерасте у дестабилизацију Србије и да доведе до озбиљног кварења руско-српских односа. 

„До балканског пролећа, које ће очигледно проћи у протестима, било би добро да Москва и Београд смисле заједничку тактику реаговања на могуће опасности које прете нашим односима, а опасности расту из дана у дан“, закључује Олег Бондаренко.