Старешина једине руске православне цркве у Србији Свете Тројице Виталиј Тарасјев испричао је за портал „Балканист“ како остати миран и сталожен током епидемије смртоносног вируса Ковид-19 који се подударио са Великим постом. 

Отац Виталиј је потомак старог руског рода који је бежао из Русије од бољшевика и пустио корене у Србији. Он говори како се променио живот цркве у време епидемије.  

„Још пре него су увели ванредно стање били смо приморани да престанемо са нашим традиционалним службама у Иверској капели на Новом гробљу, где је сахрањено на хиљаде совјетских војника. Обично смо се тамо суботом молили за упокојене. У нашој цркви се придржавамо свих мера које је Влада Србије донела у вези са епидемијом корона вируса. Сада  обављамо богослужење без присуства верника. Прошле суботе је био карантин. Свештеницима је дозвољено да обављају своје дужности у црквама. У недељу сам служио литургију, а верници су остали у својим кућама“, каже отац Виталиј.

Причешће се такође обавља али сада верници чекају свештеника на улици и стоје на растојању од два метра, каже отац Виталиј. 

„Људи прилазе западним вратима цркве и тамо свештеник обавља причешће. Хвала Богу, нико се од наших није заразио. Неко псебно мишљење о овој ситуацији немам. Ми са једне стране припадамо Руској православној цркви, а са друге налазимо се на територији Србије, зато ја слушам одлуке Српске православне цркве и патријарха Иринеја. Синод СПЦ није дао посебне препоруке како се понашати у овој ситуаицји, и мислим да сам изабрао прави пут“, сматра отац Виталиј. 

Свима који се придржавају поста он саветује да не не губе веру у Божију помоћ. 

„Саветујем свим верницима да ових дана читају Акатист Богородици Спаситељки. Из историје Руске православне цркве знамо да је Мајка Божја увек помагала нашој Русију у катастрофама. За време поста треба читати Псалтир светог пророка и цара Давида и памтити да пост није само одрицање од хране. Молитва мора бити на првом месту“, каже свештеник. 

Пост 2020. године је тежак, али отац Виталиј подсећа да је било и пролеће 1999. године, када је Србију бомбардовао НАТО. Службе у храму нису престајале током ваздушних напада.

„И онда смо имали полицијски час, на нас су бацали бомбе. Кроз данашње невоље пролазимо са истим бригама. Вероватно не постоји велика разлика у томе како доживљавамо ове догађаје. Ово што сада видимо нам изгледа можда и страшније од тадашњих догађаја, јер људима је својствено да јаче доживљавају тренутно стање. И сада гину људи, и не знамо шта нас сутра чека“, каже свештеник.

Отац Виталиј се нада да ће се крајем маја епидемија повући и црква Свете Тројице ће се вратити обичном животу. 

„У црквеним круговима постоји идеја да се Ускрс прослави 27. маја, када славимо Оданије Пасхе, четрдесети дан од Ускрса. Све службе Божје се на тај дан обављају на исти начин. Надамо се да ће дотад бити укинут полицијски час и да ће људи нормално долазити у храм. Мислимо да би то било право решење“, сматра отац Виталиј. 

Фото: novosti.rs