Уз подршку пројекта „Балканист” 31. јануара у Москви ће се одржати презентација документарног филма „Српски гамбит. Звезда и смрт грофа Вронског”.

Овај догађај ће се одржати у клубу Mason St. One на адреси: Улица Большие Каменщики 1 (станица метроа Таганска). Почетак је у 19:00 часова.

У филму је реконструисана биографија Николаја Николајевича Рајевског, унука хероја Отаџбинског рата 1812. године, који је погинуо у Србији 20. августа 1876. године у борби с Турцима. Судбина хероја приказана је у контексту руског добровољачког покрета у којем су пре 140 година на хиљаде грађана Руске Империје отишли у помоћ Србима. Осим тога, у филму се доказује да је управо Рајевски послужио као прототип лика Вронског у роману Лава Толстоја „Ана Карењина”.

Сценарио за филм написао је новинар руског Првог канала Јевгениј Баранов, аутор низа документарних филмова, од којих су два посвећена Србији: „Милосрдни анђео” и „Крај. Осуђени на изгнанство”. На идеју да сними филм о руском официру Јевгениј Баранов је дошао после посете руској цркви у насељу Горњи Адровац поред Алексинца, где је Рајевски убијен. Главну улогу у филму игра српски глумац Милош Биковић. Редитељ је Михаил Јолкин. 2019. године филм је освојио награду на Међународном филмском фестивалу „Мост”.