У Србији су демантовали информације у неким медијима да се експлоатација српске деонице гасовода „Турски ток“ одлаже за пролеће 2021. године. Компресорске станице на траси гасовода кроз Србију ни на који начин не одлажу почетак транспорта гаса, како су пренели поједини медији.

То су за „Политику“ потврдили генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић и руски „Гаспром“.  

„Завршетак компресорске станице је предвиђен за пролеће 2021. године планом градње српског дела гасовода, тако да ни на који начин не може бити разлог одлагања почетка рада Турског тока. Онај ко пласира ове вести морао би да зна да компресорска станица нема никакве везе с почетком рада гасовода Турског тока. Компресорске станице морају да буду готове када гасовод буде готов у пуном капацитету. Тако ће ова станица у Србији бити завршена по плану 2021. у Бугарској 2022. Дакле, завршетак компресорске станице ни на који начин не може да угрози планове почетка рада овог гасовода који из Турске преко Бугарске доводи гас до Србије и даље у Мађарску. Осим тога комплетна опрема за завршетак компресорске станицу је у Србији, тако да ни ту нема сметњи да се посао заврши до пролећа како је и планирано“, објаснио је Бајатовић.

Технички је заиста могуће да гасовод буде коришћен и без те станице, па је и то додатна потврда да информације које доводе у питање почетак рада „Турског тока” нису тачне, каже он.

У „Гаспрому” кажу да српска страна није ни планирала да пусти у рад компресорске станице за објекте у изградњи за „Турски ток” 2020. Па је погрешно говорити о било каквом кашњењу његовог покретања. 

У руској компанији потврђују да „Турски ток” повезује гасне системе Русије, а да је изградња деонице гасовода у европским земљама у надлежности гаснотранспортних оператера земаља Европске уније.

Будући да су цеви гасовода „Турског тока” постављене целом дужином кроз Бугарску и Србију нема препреке да прве количине гаса овом новом трасом потеку до краја године како је више пута и најављено.

Србија ће на овај начин коначно решити проблем снабдевања гасом из једног јединог правца преко Украјине због кога је 2008. године усред зиме остала скоро без гаса. Добиће нови алтернативни правац и тиме дугорочно осигурава снабдевање гасом.

Српски део „Турског тока” који од Зајечара до Хоргоша повезује бугарски део са мађарским, дугачак је 403 километара, капацитета 13,9 милијарди кубика гаса годишње.