Цариградски патријарх Вартоломеј жели да одржи сабор свих патријарха канонских православних цркава и да на њега позове поглавара неканонске Православне цркве Украјине, „митрополита“ Епифанија Думенка, каже извор у црквеним круговима за РИА Новости. 

Вартоломеј је забринут јер први пут после велике поделе цркве 1054. између запада и истока догодио се састанак православних великодостојника у коме није учествовао Цариград, каже извор. 

На састанку који ће организовати Цариград се неће разматрати тема Украјине већ догађај у Аману, што је, по мишљењу васељенског патријарха, „корак против јединства цркве“. 

Извор додаје да Думенка зову да не би дошао патријарх Московски и све Русије Кирил и други противници аутокефалности Православне цркве Украјине, и да се партијарх Вартоломеј руководи само инатом и жељом да се освети. 

„Са једне стране, биће проблем ако не дође Кирил. Са друге стране, биће проблем ако дође“, каже извор из руских црквених кругова. Али и за то постоји решење, додаје. „Руска црква може ићи на сабор, говорити, добити већину гласова, али не и служити литургију заједно са Епифанијем“. 

Сабор може бити одржан после Васкрса. 

Извор је подсетио да се православна црква одвојила од католичке управо због тога што православна нема „папу“, првог међу партијарсима. 

„Први је у православљу Христ. Вартоломеј је учинио грешку и изазвао раскол“, каже саговорник. Место одржавања овог састанка је засад непознато, а јасно је да то не може бити Турска, Крит или Јерусалим, док може бити Грчка или нека неутрална земља.