Портпарол Mинистарства спољних послова Руске Федерације, Марија Захарова, назвала је блокирање српског портала VOSTOK.RS од стране Фејсбука манифестацијом политичке цензуре са антируском конотацијом.

Захарова је додала да је портал блокиран након што су на њему објављени материјали посвећени годишњици почетка НАТО агресије на Југославију 1999. године. Према Захаровој, ова чињеница «сугерише да та случајност није случајна».

«Такође смо обратили пажњу на блокаду портала VOSTOK.RS на друштвеној мрежи Фејсбук, који је познат по томе што користи руске изворе вести. Разлог за санкције није јасан. Формулисан је као кршење правила друштвене мреже, али је чињеница да је блокада уследила након објављивања на овом информативном извору материјала посвећених годишњици почетка НАТО агресије на Југославију 1999. године, што указује да ова `случајност` није случајност.», рекла је Захарова.

«Очигледно, неки администратори, запослени одговорни за модерирање и цензурисање друштвених мрежа, посебно Фејсбука, не воле подсећања на трагичне догађаје од пре 20 година и срамну улогу оних земаља које су извршиле агресију на суверену државу. Све је то прошло „тихо“, с обзиром на то да је сада главни фокус публике заокупљен вестима о коронавирусу и борби против пандемије. Али ово је, наравно, још једна манифестација кршења слободе говора и политичке цензуре са добро видљивим антируским конотацијама.», нагласила је Захарова. 

Захарова је додала, да упркос када човечанство покушава да савлада пандемију коронавируса, да неке структуре користе недостојне трикове.

«Наравно, не радује то, што чак и током најтежих искушења, када човечанство покушава да савлада заједничког непријатеља у случају пандемије, бројне политички ангажоване структуре, укључујући медије и комуникације, користе такве недостојне трикове да би цензурирали вести, иако би сада морали да раде потпуно другачије ствари.», саопштила је портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова.

Подсетимо, објављивање са адресе портала VOSTOK.RS на Фејсбуку је забрањено 25. марта, те су све објаве на Фејсбук страници портала обрисане, као и објаве других корисника са адресе сајта. Забрана објављивања укинута је данас, 02. марта, те су враћене све претходне објаве.

У августу 2019. године портал Восток су напали непознати хакери који су тражили да се промени уређивачка политика или престане са радом. Такође, 2017. године Савет НАТО-а, као и Парламент ЕУ су уврстили портал Восток на списак «пропагандних ресурса» Кремља у Србији.