О ПРОЈЕКТУ

Портал „Балканист” почео је са радом у октобру 2018. године. Током рада на пројекту настао је професионални клуб који чине руски политичари, политиколози, историчари, експерти и новинари, чији је живот на неки начин повезан са балканским регионом. 


Током прве године рада портал је интервјуисао познате политичаре, бизнисмене и стручњаке, међу којима су: члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански, генерални директор „РЖД Интернешнл” Сергеј Павлов, бивши амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић, председник Трговинског представништва Русије у Србији Андреј Хрипунов, председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов, руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Јелена Гускова, историчар, писац и доцент РГГУ Никита Бондарев, српски редитељ и глумац Емир Кустурица и многи други. 


После годину дана од почетка пројекта наш портал сваког месеца бележи преко 20 хиљада посета. Читају нас не само у Русији, него и у Србији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Хрватској, Северној Македонији, Белорусији, Ирској, Црној Гори и Украјини. 


2019. године експерти пројекта су објавили извештај о три могућа сценарија развоја догађаја на Косову и тим поводом одржали две прес-конференције у прес-центру ТАСС. 


У сарадњи са представништвом Републике Српске БиХ у Русији „Балканист” је организовао прву велику прес-туру током које су новинари руских федералних медија, као и социолози, политиколози и блогери имали прилику да се упознају са туристичким потенцијалима Републике Српске. 


У октобру 2019. године пројекат „Балканист” је на Београдском сајму књига представио књигу „Русија и Србија на историјским прекретницима”, у коју су ушли најбољи текстови са портала. 


Чланци и информативни материјали на порталу не баве се само политичким темама. Наши аутори истражују питања културног живота на Балкану, историју односа Русије са земљама и народима овог региона, анализирају могућности економске сарадње и развоја друштвених односа. Посебан сегмент портала посвећен је балканским градовима. Ту аутори пишу о својим запажањима из живота различитих народа, описују маршруте које нису у туристичкој понуди и занимљиве локације на Балканском полуострву.