Међународни форум младих „Дијалог култура: Русија — Балкан“, који се сада одржава на Криму, могао би да постане годишњи догађај, рекао је лидер републике Сергеј Аксјонов на састанку са учесницима.

„Сада, због ограничења изазваних епидемијом, имамо потешкоће са доласком делегација: практично сваки пут решавамо ово питање преко Владе Руске Федерације. Али Крим је увек спреман да прими делегације младих из различитих земаља. Епидемија ће се повући, почиње вакцинација и сигуран сам да ћемо имати шире могућности за комуникацију и гарантујем да, ако планирате да наставите са овим, одржаваћемо догађаје неколико пута годишње, направити од тога традицију“, рекао је Аксјонов.

Лидер републике је приметио да такви догађаји пружају прилику људима из различитих земаља да сазнају више једни о другима и затражио од страних гостију да шире информације о форуму.
„Кад се вратите кући у Бугарску, испричајте, говорите, напишите пријатељима и познаницима да сте били у Москви, на Криму, покажите им фотографије. Такве вести се теже шире од лоших вести, јер скандали и туче имају бољу прођу“, рекао је лидер Крима.

Студенти и представници омладинских организација из Бугарске, Србије и Македоније допутовали су на Крим у оквиру форума „Дијалог култура: Русија — Балкан“, чији је циљ развој дијалога и културне сарадње између омладинских организација Крима и балканских земаља. Догађај су организовали бугарски Културни центар „Извор“ и регионална бугарска национално-културна аутономија „Паисија Хиландарског“ у Републици Крим.

Подсетимо да су након референдума 2014. и враћања Крима и Севастопоља у границе Русије, Украјина и западне земље блокирале ширење било каквих позитивних информација о ситуацији на полуострву и ометале учешће региона у међународним догађајима. Упркос томе, бројне стране делегације посећују полуострво да би учествовале на форумима, конгресима и конференцијама посвећеним науци, спорту и бизнису.

Фотографија: Министарство културе Републике Крим