Председник Србије Александар Вучић честитао је руководству Руске Федерације предстојећи Дан Русије.

„Поштујемо вишевековну славну историју Русије, у којој су испреплетени јунаштво и победе многих генерација, и истовремено се радујемо успесима данашње Русије. Зато вам поводом овог празника желим да наставите да водите руску државу и руски народ ка племенитој будућности“, рекао је Александар Вучић на свечаностима у Руској амбасади у Београду 10. јуна.

Он се такође захвалио свом руском колеги Владимиру Путину на позиву на Параду победе у Москви.

„Наш задатак је да се боримо против прекрајања историје. Не постоји важнија мисија од неговања тешко освојене слободе, мира и стабилности“, рекао је Александар Вучић.

Шеф руске дипломатске мисије Александар Боцан-Харченко је заузврат приметио да су односи Русије и Србије прошли тежак тест пандемије корона вируса, када је руска страна дала значајан допринос у борби против епидемије у Србији.

Истовремено, према речима амбасадора, током ванредног стања нису обустављени заједнички пројекти — изградња пруге Стара Пазова — Нови Сад на којој ради РЖД Интернешенел и изградња гасовода од бугарске до мађарске границе.

Боцан-Харченко је скренуо пажњу на још једно важно подручје билатералне сарадње — супротстављање покушајима ревизије и фалсификовања историје. С тим у вези, присуство Александра Вучића на Паради на Црвеном тргу је од посебног је значаја, приметио је амбасадор.

Дипломата је подсетио да ће руски министар спољних послова Сергеј Лавров боравити у Србији 18. и 19. јуна. Симболично је да ће ово путовање бити прво пословно путовање шефа руског министарства спољних послова од увођења рестриктивних мера у вези са панедмијом.

Поред тога, Боцан-Харченко је нагласио да процес евроинтеграције Србије никада неће ометати руско-српске односе, Русија ће увек подржавати Србију у вези Косова и Метохије, а за руску страну је прихватљиво само решење које задовољава интересе Београда.

Свечаностима које је поводом Дана Русије организовала руска амбасада присуствовали су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, премијер Србије Ана Брнабић, патријарх српски Иринеј, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, директор БИА Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и његов заменик Горан Весић. 

Фото: twitter Амбасаде Русиje у Cрбиjи