Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одговорио је на оптужбе црногорског председника Ђукановића да Београд и Москва користе Српску православну цркву да би поткопали евроатлантски курс Подгорице. Амфилохије је рекао да иза масовних протеста у овој балканској држави стоје искључиво „Црна Гора и Божја Црква“.

Да није било Руса, Ђукановић не би био председник. Да није било (руских) пара, не би добио ни референдум у Црној Гори. Он то добро зна. Према томе, немој да пљује на Србију и Русију. Без Русије не би било Црне Горе, то је кристално јасно и остало је записано у нашем бићу“, рекао је Амфилохије.

„Русија и Србија јесу овде са нама, али овде са нама је сав православни свет истока и запада. Поменух овде и браћу муслимане, и оног њиховог чувеног теолога из Азије, који је поручио свим муслиманима Балкана да подрже православне хришћане у одбрани светиња јер осећа да онај ко угрожава светиње православне, светиње већине народа, он ће сутра пљунути и угрозити и џамије јер један закон кад се доноси, не може бити да важи само за једне“, рекао је митрополит.

„Ми одавде диригујемо Србијом, а не обратно. Овај народ је онај који се пробудио и који подстиче и народ у Србији да се врати својим светињама. А исто тако и народ у Русији. Видите, дошао је овде блажењејши Онуфрије украјински, дошао је овде да нас охрабри“, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Масовни протести у знак подршке Српској православној цркви са захтевом да се укине Закон о слободи вероисповести који тресу Црну Гору већ два месеца, од суштинског су значаја не само за регион Балкана, већ и за цео православни свет и имају прилику да озбиљно утичу на ток развоја историје. Истовремено, и важни религиозни и политички делатници отворено упозоравају црногорског председника Мила Ђукановића да не може ићи против свог народа, да му народ то неће опростити.

Чак је и амерички државни секретар Мајкл Помпео позвао црногорске власти на транспарентан дијалог са српском црквом. „Иако су протести у Црној Гори углавном мирни, забринути смо због сталне напетости и недавних појединих случајева насиља“, рекао је амерички политичар.

29. фебруара у Подгорици је одржана „највећа у историји“ литија у којој је учествовало преко сто хиљада верника а предводили су је митрополит Кијевски и све Украјине Онуфрије и митрополит црногорско-приморски Амфилохије. 

Фото: Ivan Petrovic-Ipe