Потенцијални студенти из Републике Српске имају јако добре шансе за бесплатно школовање на руским универзитетима, изјавила је Анастасија Гајдаљонок, аташе Амбасаде Русије у Босни и Херцеговини током представљања руског државног програма стипендирања.

Она је напоменула да су 2021. године Министарство науке и образовања Руске Федерације и Россотрудничество расписали конкурс за стипендије нешто раније да би све потребне формалности биле завршене пре почетка академске 2022-2023. Могу конкурисати сви заинтересовани да упишу основне, мастер и постдипломске програме на руским универзитетима. Победници конкурса добијају право на бесплатно образовање, као и место у студентском дому и новчану стипендију. Будући студенти који не говоре руски језик могу годину дана посветити учењу језика на универзитетима пре почетка студија.

Анастасија Гајдаљонок је нагласила да је за грађане Босне и Херцеговине додељено 65 места на руским универзитетима. Треба напоменути да програм високог образовања у Русији природно наилази на веће интересовање у Републици Српској него у муслиманско-хрватској федерацији БиХ.

Презентација, којој је присуствовало двадесетак ученика средњих школа и студената, одржана је у просторијама организације српско-руског пријатељства „Братство“. Како је у коментару за портал „Балканист“ нагласила руководилац организације Јелена Радојчић, „Братство“ већ дуги низ година организује курсеве руског језика, а 2021. године је на бази тога створен први акредитовани центар за учење руског језика у Републици Српској.

У центру се може положити испит руског језика и добити одговарајући сертификат који је признат у Русији и широм света. Овај пројекат је реализован заједно са Државним универзитетом у Санкт Петербургу уз подршку Амбасаде Русије у БиХ.

Фотографије: Олег Хавич.