Руске стручњаке су позвали у Босну и Херцеговину због дезинфекције Мостара. 

Министарство сигурности Босне и Херцеговине није дозволило руским војним стручњацима да уђу на територију земље иако су их представници власти БиХ раније позвали да би дезинфиковали Мостар, саопштила је у петак прес служба министарства сигурности. 

„Јуче је Министарство спољних послова Босне и Херцеговине пренело Министарству сигурности ноту амбасадe Руске Федерације. У њој се тражи дозвола да на територију БиХ уђу 24 члана медицинског тима и пет стручњака радијационе, хемијске и биолошке заштите који би дезинфиковали Мостар на молбу председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драгана Човића. Министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић није дао дозволу да руски тим пређе границу“, стоји у изјави министарства. 

Сагласност за улазак руског тима који је претходних недеља помагао Србији и Републици Српској у сузбијању корона вируса, јуче није дао ни министар одбране Босне и Херцеговине Сифет Поџић, преноси Радио Сарајево. 

„Министарство одбране није надлежно за давање дозволе за улазак оружаних снага друге државе на територију БиХ и није нам познато да је Председништво БиХ евентуално донело одлуку којом би се одобрио улазак војно-медицинских тимова Русије на територију БиХ, као ни о задацима на којима би евентуално били ангажовани“, навео је Поџић. 

Информацију да руски војни стручњаци нису успели да уђу у БиХ објавио је Хрватски медијски сервис близак странци ХДЗ БиХ, називајући такву одлуку „срамном“. Тај портал је оптужио „бошњачке министре“ да су „започели игру како би опструисали руску хуманитарно-медицинску помоћ грађанима Мостара“.