Децембарско суморно небо над Србијом одлично илуструје политичку атмосферу на Балкану. Према прогнозама српских политичара и самог председника Александра Вучића, са западног фронта долази невреме. Старе вране Клинтонове администрације са оне стране велике баре поново су се окомиле на Косово, по питању европских интеграција нема промена, а опозиција наставља да клевеће у српским медијима. 

У таквим условима долазак руског министра спољних послова у Београд се може упоредити са антициклоном. Чак је и сунце провирило кроз облаке и мало угрејало ваздух. Међутим, можда је српску престоницу угрејала Вечна ватра коју је Лавров донео из Москве? 

На Спомен-глобљу ослободилаца Београда, као и увек, свечано свира оркестар Националне гарде Србије. Ветар подиже траке на венцима, преплиће их и поново није јасно где је руска, а где српска тробојка. 

На споменику Вечне ватре исписане су речи познате сваком Русу: „Hикто не забыт, ничто не забыто“, односно – „Нико није заборављен, ништа није заборављено“.

Сергеј Лавров је стигао на Спомен-гробље директно са аеродрома. 

Српски гардисти су свечано запалили пламен Вечне ватре, држећи бакљу пажљиво и с поштовањем.

Током извођења српске химне, Сергеј Лавров је стао мирно, исправио леђа и гледао српску заставу. Александар Вучић, који је стајао крај руског министра, је изговарао речи химне „Боже правде“. 

Стајали су тако са озбиљним изразом лица и насмејали се тек пре обраћања присутнима. Сергеј Лавров је мало оклевао, држећи неки предмет у рукама. Александар Вучић му је на руском рекао „давајте“, а затим предао ту ствар помоћнику. 

Мало је места у свету где руски политичари могу лако да комуницирају на матерњем језику са страним колегама. Српски председник течно говори руски. 

Након ове церемоније, делегације су посетиле Храм Светог Саве, који је сада украшен, прелеп и сија. 

Сергеј Лавров и Александар Вучић запалили су свеће за српског патријарха Иринеја, који је недавно преминуо. Владимир Медински, помоћник руског председника, положио је цвеће на надгробљу од светлог мермера. Иринеј је први патријарх сахрањен у крипти овог храма. 

Свештеници су дубоким гласовима певали молитву, а Вучић је затим одржао дирљив говор као одговор на писмо Владимира Путина, које је прочитао Лавров.

„Деценијама смо се мучили, али смо уз велику подршку и помоћ наших руских пријатеља успели да изградимо и највећи део посла урадимо у последњој деценији“, рекао је Вучић и додао да је сигуран да би патријарх Иринеј био поносан да је са Лавровим у Храму. „Наше је да данас кажемо велико хвала председнику Путину и да кажемо да имамо најлепши храм на свету. Ово је ваш храм једнако колико и наш. Живело пријатељство између Русије и Србије“, рекао је Вучић. 

Јуче се много говорило о важности очувања заједничке историје. Али Лавров и Вучић не само да је чувају, већ је и сами стварају. Прва Вечна ватра у Београду, храм завршен уз помоћ Русије, Вучићева изјава да је овај храм и руски — све ово сведочи о томе колико српски лидер цени подршку Русије. И зна да увек може да рачуна на њу.

Сергеј Лавров се затим састао са својим српским колегом Николом Селаковићем, који је недавно наследио Ивицу Дачића на месту министра спољних послова. 


Вила Мир, у којој је одржан завршни део посете руског министра Србији, некада је припадала Јосипу Брозу Титу, а затим Слободану Милошевићу. Александр Вучић овде дочекује госте највишег ранга. Тако су јуче руски министар и српски председник разговарали овде о билатералној сарадњи. 

На конференцији за штампу Лавров и Вучић су говорили да је овај дан можда један од најважнијих у новијој историји Русије и Србије. Београд сада има честицу Вечне ватре, на територији земље приводи се крају изградња гасовода Турски ток, српска војска вежба са руским оружјем…

„Србија неће постати део војних блокова. Сами ћемо бранити своју слободу. Хвала Москви на великој помоћи у наоружавању наше земље. Мислим да сам могао пуно да научим од свог руског колеге“, рекао је Александар Вучић, који се јуче више пута захваљивао Русији и председнику Путину. 

Сергеј Лавров је потврдио да Русија намерава да настави активну сарадњу са Србијом у многим областима и да се заједно са Србијом супротставља покушајима фалсификације историје и да брани слободу, коју ће сада у Београду грејати врели братски пламен Вечне ватре. 

Фото: МСП РФ