Поводом кризне ситуације са руским туристима у Црној Гори, јавности се обратио ауторским текстом амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников. Он је изразио „велику захвалност напорима Министарства вањских послова Црне Горе по питању добијања дозвола за долазак и испраћај авиона са руским туристима“.

Амбасадор Маслеников је и „високо оцијенио искординисане активности кабинета премијера Црне Горе Душка Марковића, Министарства саобраћаја, Министарства здравља и Управе полиције Црне Горе који су обезбиједили неопходну помоћ у организовању руских држављана на аеродрому у Тивту, њихов трансфер до аеродрома у Подгорици“. На прелазак из Тивта, у коме нема услова за ноћно слијетање, у Подгорицу око 150 руских туриста било је принуђено због оклијевања црногорских власти да њиховом дан спремном авиону изда благовремну дозволу за слијетање.

Захвалност и НАТО лобисти

Поред захвалности практично цијелој Влади Црне Горе, амбасадор Маслеников ову прилику је искористио да се лично захвали и бизнисмену Жарку Радуловићу, једном од главних НАТО лобиста у држави и заштитном лицу рекламне кампање „НАТО за сигурну будућност“ из 2015. године. У посједу компаније Монтенегро старс, чији је сувласник господин Радуловић, налази се неколико хотела, који су у стању да приме хиљаде туриста. Стога остаје мистерија због чега се руски амбасадор захваљује и НАТО лобисти Радуловићу, јер нема информација да је исти ставио на располагање смјештајне капацитете својих хотела за прихват туриста, који су чекали евакуацију.

Захарова: Црна Гора примјер како се понашати не смије

Неколико дана раније Марија Захарова, портпарол Министарства иностраних послова Русије је у ударном термину на програму руске државне телевизије Россија 1, жестоко критиковала понашање црногорских власти истакавши: „ово треба да постане примјер свима како се у једном сложеном тренутку за цио свијет, хуманитарне кризе, једна земља понаша неодговорно“ и „да се из овога мора извући поука како се понашати не смије“. Захарова је у истом коментару оцијенила да се у датој ситуација „Црна Гора није понијела као држава, већ као нејасна творевина“.

Још оштрији од Захарове био је сенатор Франц Клинцевич, који је црногорске власти оптужио да више од 1000 руских туриста „држе као таоце“. 

Представница авиокомпаније Победа, која је учествовала у евакуацији изјавила је да „ситуација са којом су се срели наши клијенти у Црној Гори била је нељудска и чудовишна“, те да се „са таквим односом према Русима Победа није срела ни у једној другој земљи, у којој смо били принуђени да откажемо летове због корона вируса“. Представница Победе посебно је истакла да су „људи два дана били не само без било какве подршке и помоћи од стране црногорских власти, већ и без икаквих информација“.

Не први пут у последњих неколико година Амбасада Руске Федерације у Црној Гори излази у јавност са ставом супротним од званичних позиција Мининистарства иностраних послова у Москви. Прије непуних 6 година, у јуну 2014. тадашњи амбасадор Андреј Нестеренко јавно се захвалио црногорском премијеру Милу Ђукановићу на честици премијеру Дмитрију Медведеву поводом Дана Русије, без обзира што је по протоколу ту честитку требао да упути тадашњи предсједник Филип Вујановић предсједнику Владимиру Путину.

Штавише, неколико недеља прије Нестеренкове захвалности Милу Ђукановићу и оцјене да су односи двије земље одлични, Министарство иностраних послова Руске Федерације објавило је да је Црна Гора заузела непријатељски став према Русији због увођења санкција и изразито антируске реторике током посјете самог Мила Ђукановића Вашингтону у априлу 2014. године.

Хапшење руске држављанке

Црногорски медији су саопштили да је данас „због ширења панике на Фејсбуку“ ухапшена 35-годишња држављанка А.Г. због тврдњи да је у Црној Гори, више од 1000 људи заражено корона вирусом, укључујући и цјелокупно особље будванског хотела Авала. О томе да ли је дотичној продужен притвор на 30 дана за сада нема информација. 

Да се у Будви нешто чудно дешава, указује одлука да се градски паркови и више од 10 километара шеталишта уз море, у самом граду и околним мјестима означи за  забрањену зону, док је у Старом граду дозвољен улаз само мјештанима и власницима привредних објеката. Овакве активности нису забиљежене у осталим градовима на приморју. Такође будванске комуналне службе јуче су масовно дезинфековале јавне површине, што такође није случај у осталим црногорским градовима. 

Сличним поводом, као и руска држављанка, ухапшен је био и јавни активиста Миливоје Брковић, који је на свом Фејсбук профилу написао 12. марта да је у Црној Гори заражено 13 грађана корона вирусом. Решење о Брковићевом задржавању у притвору на 30 дана поништено је послије неколико дана, када су регистровани први случајеви обољења од корона вируса у Црној.

Каква ће бити судбина руске држављанке видјећемо наредних дана. Намеће се питање да ли ће и она, као Брковић, морати да чека да се размјере епидемије евентуално приближе пројекцији које је изнијела у свом Фејсбук посту, да би била пуштена на слободу?