САД планирају да у Србији оснују фонд за финансирање локалних медија. То се наводи у захтеву за пружање информација који је објавила америчка Агенција за међународни развој (USAID). RT је упознат са овим документом.

Како истичу запослени у америчким владиним органима, подршка медијима у Србији је неопходна како би се интензивирао процес евроатлантске интеграције земље. Међутим, по мишљењу политиколога, „помоћ” Вашингтона је покушај мешања у унутрашње процесе државе са циљем њеног окретања према Западу. Београд притом води уравнотежену политику, развијајући сарадњу како са евроатлантском заједницом, тако и са Русијом, истичу руски аналитичари.

Америчка агенција за међународни развој (USAID) разматра могућност да у Србији оснује инвестициони фонд за подршку медијима. То се наводи у захтеву за пружање информација који је објавила ова организација. Документом располаже RT.

„Један од метода који програм предвиђа је оснивање самосталног и стабилног инвестиционог медијског фонда са циљем лансирања програма финансирања/инвестиционог капитала неограниченог деловања за развој пословања професионалних медија и других учесника медијског простора”, наводи се у захтеву USAID.

Како тврде у америчкој агенцији, медије је потребно ојачати како би се обезбедила стабилност и интензивирао процес евроатлантске интеграција Србије.

Малим и средњим медијима у Србији недостаје финансирање, сматра USAID и нуди решење овог проблема. Како се види из документа, агенција планира да новом фонду обезбеди почетни капитал и гаранције приликом првих губитака, али фонд ће подржавати и други инвеститори.

Средства фонда ће моћи да користе медији који пласирају „објективне информације”, имају значајну публику или потенцијал за развој, а такође су им потребне инвестиције.

„Кључни елемент подршке инвестиционог медијског фонда од стране USAID биће етички критеријуми за финансирање, који ће бити формулисани у сарадњи са другим заинтересованим инвеститорима у циљу подршке развоју професионалних/информативних компанија, повећању приступа јавности провереним и објективним информацијама и/или развоју критичког мишљења код грађана”, саопштавају сарадници агенције.

По мишљењу старијег научног сарадника Центра за европска истраживања Института за светску економију и међународне односе Руске академије наука Владимира Ољенченка, Сједињене Државе покушавају да успоставе механизам који ће им омогућити да званично финансирају лојалне медије у Србији.

„Само она издања која подржавају америчке иницијативе сматраће се објективним издањима и добијаће средства. То је заправо мешања у унутрашње процесе стране државе и покушај да се новцем утиче на њих“, каже Ољенченко о овој иницијативи. 

Али извршни директор огранизације за мониторинг CIS-EMO Станислав Бишок примећује да се Србија није коначно одредила поводом евроатлантског избора, ње нема ни у Европској унији, ни у НАТО-у. Тим поводом Вашингтон покушава да усмери Београд на Запад и да га окрене против Москве. 

„Ако је циљ ове иницијативе да Србија покаже већу симпатију према НАТО-у, он неће бити постигнут, јер држава има лоше историјско искуство са тим војним блоком. Али највероватније се овде ради о већој блискости са ЕУ, јер већа сарадња са Европом подразумева мању солидарност са Русијом“, каже експерт. 

Програм мешања у унутрашње послове Србије

Идеја овог фонда је у тесној корелацији са већ постојећим четворогодишњим програмом USAID за српске медије (2017 — 2021), којим је предвиђен рад по медијским стандардима Европске уније. За тај програм издвојено је скоро 6,5 милиона америчких долара. 

Вашингтон је прошле године покушао да лансира још један пројекат: српски медији су били „приморани“ да шире јефтин и популаран садржај да би опстали, а то је утицало на политичке погледе публике. Зато су Сједињене Државе одлучиле да обезбеде Србији „истиниту информацију“. А преко Агенције за међународни развој Сједињене Државе реализују и програм борбе против корупције, судску реформу и подршку грађанског друштва Србије. 

Сем тога, на територији балканске државе ради Национални фонд подршке демократије који је 2018. различитим невладиним организацијама у Србији поделио преко 650 хиљада долара. 

Средства су потрошена на рад са медијима, подршку независних штампаних издања и на младе активисте, па и на пропаганду евроатлантске интеграције. 

Један од корисника гранта Центар за евроатлантска истраживања је имао задатак да пронађе „канале утицаја“ Русије и Кине, а затим да о томе исприча српским и страним политичарима. 

Како је приметио политиколог Владимир Ољенченко, Сједињене Америчке Државе сматрају да је преко потребно утицати на државе које су историјски повезане са Русијом. 

„Американци су опседнути идејом да утичу на државе које су историјски блиске са Руском Федерацијом, а то су Украјина, Белорусија, Молдавија, кавкаске државе, Србија. САД улажу огроман новац да стекну њихову лојалност, да подржавају блиске односе. Али то је неприродан процес. Чим се новац потроши, приоритети и ситуација ће се променити“, сигуран је Ољенченко. 

Фото: demostat.rs