Шеф европске дипломатије Жосеп Борел сматра да се на Балкану у условима епидемије води „борба наратива“ и критиковао је одсуство билборда на улицама Београда којима би се Србија захвалила Европској унији, јавља Studio B.  

„Интересантно је да никада нисам видео билборд са захвалницама ЕУ на помоћи. А ми смо обезбедили много помоћи Србији и другим земљама Западног Балкана, како пре тако и током кризе“, рекао је Борел, те приметио да европска помоћ и залагање нису довољно узети у обзир, док се помоћ Кине доживљава као много важнија. 

„Стога је важно да ЕУ појача своје капацитете у информисању јавности у региону о стабилизирајућој улози Брисела на Балкану“, рекао је високи представник ЕУ у обраћању посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента. 

Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију је „повукао“ свој извештај о напретку Србије који треба да буде објављен у мају, индиректно запретивши да би се у њему могле наћи оцене које би озбиљно успориле европску интеграцију Србије. 

Претходно је 21 посланик Европског парламента у писму европском комесару за проширење Оливеру Вархеију оптужио српског председника Александра Вучића да је „ванредно стање увео не због борбе против ковида 19, већ да спречи слободу кретања и говора и обезбеди пуну контролу над медијима“. 

На оптужбе из ЕУ оштро је реаговао српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

„Све озбиљне државе, укључујући и оне у ЕУ, ограничиле су неке слободе, а нарочито слободе кретања, која је први предуслов за заустављање заразе. Зато нам лекције о демократији не могу држати ни Фајонова ни Билчик. Нарочито је лицемерно оптуживати Србију да прихватањем пријатељске помоћи из Кине и Русије издаје некакав европски концепт који се распао већ првог дана када су почела умирања у Италији“, изјавио је Дачић. 

Српски министар одбране Александар Вулин је такође казао да је самостална политика Србије и председника Вучића испала „паметнија и ефикасније од политике земаља којима се нареди шта да се купи и шта да се ради“. 

„Пријатеље бирамо сами. У овом ужасу и борби с корона вирусом показало се ко су нам искрени пријатељи и како се искрени пријатељи понашају, колико је важно када вам Кина и Русија пошаљу помоћ, када вам Турска пошаље помоћ, у право време, баш када треба, када је најтеже. За два или три месеца милијарду рукавица и маски нам неће бити баш толико потребно, као што нам је било потребно првих десет дана“, закључио је Вулин.