Икона Светог Николе коју је Милорад Додик поклонио министру спољних послова РФ Сергеју Лаврову није украдена, породична је и освештана, саопштили су из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

„Салве измишљотина и неистина уследиле су након погрешне почетне медијске презентације да је реч о икони која је део културне баштине и национално благо, што нигде није установљено. То потврђује и чињеница да ни седам дана након уручења поклона нема потврде да се икона налази на листама несталих икона, нити да је ко потражује, или да је део било чије културне баштине, али упркос томе, ширење неистина у јавности се наставља“, истакли су из Додиковог кабинета.

Из кабинета су нагласили да поклоњена икона има своју тржишну вредност, али њена вредност се, пре свега, огледа у томе што је реч о освештаној православној икони великог свеца, што је сваком хришћанину веома познато.

„Након што је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик уручио поклон шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, у јавности су изнесени бројни нетачни наводи и лажне оптужбе од појединих медија, такозваних експерата, високих званичника БиХ, па чак и појединаца из Републике Српске. Нико и ништа, а најмање гнусне неистине не могу покварити братске односе два православна народа, као ни односе српског члана Председништва и политичког руководства Русије“, поручили су из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

Подсећамо да су у руском Министарству спољних послова изјавили да ће Русија вратити икону коју је Додик даровао Лаврову, након што су тужитељи у Босни рекли да желе да утврде је ли дар илегално прокријумчарен из ратом захваћене источне Украјине.

„Икона ће бити враћена да би се, уз помоћ Интерпола разјаснило њено порекло“, рекли су у руском МСП-у.

Украјинска амбасада у Сарајеву је 17. децембра од босанских власти затражила додатне информације о овој икони, истичући да се ради о „предмету украјинског културног наслеђа“.