Као градоначелник Москве од 1992-2010. године Јуриј Лужков је обележио читаву једну епоху. Москва је из рушевина СССР-а под његовом управом постала једна од најмодернијих, најбогатијих и најдинамичнијих светских престоница.

Јуриј Лужков је у том периоду израстао и у једног од најуваженијих и најодговорнијих политичара савремене Русије. Допринео је политичком утемељењу патриотског политичког курса, који се у Русији појавио крајем 1990-их и под утицајем западне агресије на Србију и нашег отпора. Заједно са славним Јевгенијем Примаковим основао је 1998. политички блок „Отаџбина – сва Русија” (Лужков и Примаков су били копредседници), који је постојао четири године и из којег је настала данас владајућа „Јединствена Русија”, којој се Лужков прикључио и остао у њеном најужем руководству до окончања своје политичке каријере 2010. године.

Биће потребно много времена многим руским истраживачима да изуче и оцене резултате и достигнућа овог историјског корифеја. А ми можемо да будемо поносни што су СР Југославија, Србија, Београд и Косово и Метохија у Јурију Михајловичу све време имали искреног и нескривеног пријатеља, чију отворену подршку, помоћ и спремност на сарадњу нису увек умели или могли да довољно искористе.

Суштину свог односа према Србији, Јуриј Лужков је најбоље сам описао у ауторском тексту у листу „Известија”, објављеном 20. марта 2006, после смрти Слободана Милошевића, коме је у месецима пре тога, и захваљујући свом градоначенику, Москва јавно понудила и гостопримство за лечење и место за последње почивалиште.

Сећамо се данас овог великог човека и његових погледа о нама, да би му и у Србији била створена вјечнаја памјат.

Владимир Кршљанин

Фото: слика екрана, RT