Трећег априла, када је први од 11 руских авиона слетао на аеродром „Батајница“, интернет у Србији умало није пао: читава земља је пратила како руски војни авион са налепницама на српском језику „Из Србије с љубављу“ упркос затвореним границама слеће на српски војни аеродром.

„Дочекали смо на аеродрому Батајница први Иљушин 76 са помоћу, коју Русија, по налогу председника Владимира Путина, упућује братској Србији ради борбе против коронавируса. Најглавније је да долази више одличних стручњака, који су спремни да се, не штедећи снаге и без обзира на ризик, раме уз раме са српским колегама, боре против ‘невидљивог непријатеља’. Укупно очекујемо 11 авиона. Заједно ћемо брже савладати невољу. Живела Србија, живела Русија“, написао је на Твитеру руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко. 

У коментарима на овај твит шарене се руске и српске заставе. 

„Исте боје, иста вера, иста крв“, пишу у коментарима. 

Срби су нестрпљиво очекивали руску помоћ у борби против корона вируса и са захвалношћу је дочекали, схватајући да је и Русија у почетку борбе са смртном опасношћу па ипак није заборавила на „млађу сестру на Балкану“.

„Хвала, браћо!“

„Хвала! Хвала, господине амбасадоре!“

„Русија за разлику од других наших ‘савезника’ никада није подржавала посебне странке и режиме, већ увек читав српски народ. Ми смо јој веома захвални на томе!“

„Хвала, браћо Руси! Нисмо ни сумњали да ћете нам помоћи. Еврофанатици који су очекивали да ће Русија оставити Србију на цедилу поново остају без аргумената.“

„Српски народ је увек знао да нисмо само пријатељи, како воле да понављају либерали. Ми смо браћа. Хвала!“

Пишу и Руси који су на телевизији пратили како авиони Ил-76 лете преко затворених граница у братску земљу. 

„Увек се треба сећати и не заборављати своју православну браћу. Срби нас никада нису предали и нису уводили санкције против Русије. Свака им част што нас памте по добру.“

„Захваљујући нашој браћи и сестрама Србија и Русија ће увек бити заједно!“

„Радује ме што Русија не оставља своје! Зато је Русија велика држава.“
„Мисија Русије је да помаже свету, и тако треба. Желим Србима здравља!“

„Држите се, браћо! Руси своје не остављају на цедилу!“

Тако су Руси коментарисали ове вести на друштвеним мрежама.

Русија је пружила Србији руку помоћи и оставила еврофанатике без текста. Они који живе на новац западних „партнера“ и поједини „новинари“ у Србији су љубоморно пратили долазак руских стручњака и замерали на појединим детаљима. Коментар уредника портала „Информер“ је брзо стигао.

Руска хуманитарна помоћ стигла је у један од најцрњих дана за Србију. Епидемија корона вируса у Србији свакодневно погађа све више и више људи и одузима животе. Руски вирусолози почеће да раде на сузбијању епидемије, да помажу српским лекарима, дезинфикују болнице, инсталирају нову опрему. Према последњим подацима, у Србији има  1.624 оболелих, 305 заражених само данас. Корона вирус је однео 39 живота. 

Фото: Министарство одбране РФ