Трећег априла у Србију су стигли први авиони Министарства одбране Русије са хуманитарном помоћи. До овог тренутка у земљи је већ забележено 1476 случајева коронавирусне инфекције. Преминуло је 39 људи, међу којима и државни секретар у Министарству животне средине Србије Бранислав Блажић и епископ ваљевски Милутин.

О томе како земља живи у ванредном стању и зашто је руска хуманитарна помоћ толико битна за српски народ говорила је за портал „Балканист“ лидер Српске патриотске странке „Заветници“ Милица Ђурђевић-Стаменковски.

Србија је чекала руску помоћ у борби против епидемије корона вируса. А Милица Ђурђевић-Стаменковски је сигурна да ових 11 летелица, поред лекара и стручњака јединица за радијациону, биолошку и хемијску заштиту руске војске, као и респираторе и средства за дезинфекцију носе и нешто више од тога. 

„Неке прозападне политичке снаге очајно су желеле да помоћ Русије у борби против корона вируса не дође у Србију. Било им је важно да на овај начин оправдају недостатак помоћи из Брисела. Али околности су показале беспомоћност Европске уније у време епидемије. ЕУ није могла да помогне ни својим члановима, а још мање Србији. Европска солидарност била је у ствари илузија. Италија је на крају добила помоћ од Русије и Кине. И видимо како се заставе Европске уније скидају и на њихово место подижу руске и кинеске заставе. Епидемија корона вируса довела је до финалне црте саму идеју Европске уније. Свет ће бити другачији пошто победимо ову несрећу. Русија је показала спремност да помогне Србији и свету. Овај руски гест ће још више ојачати нашу везу у будућности. Показаће свима који су сумњали у руску помоћ да нису у праву. Захвални смо руководству Руске Федерације на чињеници да је овај пут, у тренутку глобалне катастрофе, Русија стала раме уз раме поред сестре Србије. Пријатељ се познаје у невољи, тачније у епидемији која је глобалне природе и која је захватила и саму Русију“, каже политичарка. 

По њеном мишљењу, другачије и није могло бити. 

„Ми имамо пословицу: Бог на небу, Русија на земљи. Они који су читав живот улагали напоре да Београд пошаљу у загрљај Вашингтону, Бриселу и Берлину, на ову популарну пословицу одговарају речима: Бог је високо, Русија је далеко. Они желе да представе Руску Федерацију као велику силу која не брине о Србији и српском народу. Али Русија је током историје небројено пута демантовала ову тезу. Русија и руски народ су вековима стајали за интересе Србије, показујући увек солидарност са српским народом и нашом земљом — и током рата и у мирнодопско време. Москва данас одлучно и принципијелно брани наше државне и националне интересе у светским организацијама. Сећамо се и ценимо дипломатске напоре Русије, помоћи да спасу Пећку патријаршију на Косову и Метохији, наше манастире Високе Дечане и Грачаницу и сачувају овај непроцењиви део наше културне баштине. Сећамо се руске помоћи током поплаве која је задесила Србију 2016. године, када су се руски спасиоци херојски борили и спасавали Србе и њихове домове“, каже Милица Ђурђевић-Стаменковски. 

Заветници су основани пре 8 година, као патриотски покрет који се залаже за традиционалне вредности и најбоље односе Србије и Русије. Прошле године у октобру из друштвено-политичког покрета прерасли су у политичку странку.

„Искуство српског народа током последње три деценије научило нас је да се носимо са тешким ситуацијама. Ратови, санкције, бомбе, прогони народа, економска и политичка изолација. Када је НАТО ракетирао нашу земљу, ми смо се окупљали и певали на трговима и мостовима. Сада је ситуација у једноме другачија, боримо се против невидљивог непријатеља и не можемо физички бити повезани“, каже она. 

Дан уочи увођења ванредног стања проглашена је изборна листа Српске странке Заветници, међутим епидемија је обуставила све предизборне активности. 

„Ми смо нажалост први упозорили на ескалацију епидемије и у самој Србији и то у време када су надлежни олако и површно тврдили да ћемо успешно заобићи епидемију корона вируса. Међутим, не желимо да сада скупљамо политичке поене тиме што ћемо критиковати власт за закаснелу реакцију. Пред свима нама је обавеза да целокупну снагу усмеримо у обједињавању друштва и помоћи нашим суграђанима. 

Лекари у редовима странке, хуманисти и волонтери, свакога дана обилазе грађане којима је потребна помоћ. Снабдевамо наше грађане маскама и другом неопходном опремом. То није део кампање, већ одговорност према народу. Припремили смо читав план за сузбијање социјалних и економских последица епидемије, које ће се неминовно одразити највише на приватни сектор. Наш план и пакет мера подршке ускоро ћемо ускоро презентовати јавности“, говори лидер „Заветника“ и додаје да је та странка у потпуности спремни за изборну трку, али тренутно је најважнија битка за живот и здравље. 

„Када епидемија прође и стекну се услови за повратак у нормалан живот, а самим тим одржавање избора, не сумњам да ћемо уз подршку и поверење грађана постати парламентарна странка, која чврсто стоји на принципима суверене и слободне Србије“, закључила је Милица Ђурђевић-Стаменковски. 

Игор Дамјановић, Катарина Лане