Званична Москва инсистира на томе да сви одговорни за злочине које је починила такозвана Ослободилачка војска Косова морају бити строго кажњени, без обзира на то на каквим су тренутно положајима. То је изјавила званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је на конференцији за штампу у Москви нагласила да је крајње време да Специјални суд за ратне злочине ОВК изнесе конкретне оптужбе, јер ово је тело створено 2017. године под окриљем Европске уније да би казнило све одговорне за отмицу и трговину људима.

Званична представница руског МСП-а је подсетила да је извештај члана Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима српског становништва на Косову поднет 2010. године послужио као „стимуланс“ за стварање Специјалног суда за ратне злочине које је починила такозвана Ослободилачка војска Косова. „Прећутати те злочине и оставити их некажњене је неприхватљиво. Тема незаконите трговине људским органима требало би да остане предмет сталне пажње у целом свету. Сада се ради о угледу међународног правосуђа и Европске уније, која гарантује да ће суд испунити своје обавезе“, рекла је Захарова.

Медији су раније пренели да је тужилац Специјалног суда за злочине ОВК рекао да је спреман да подигне оптужнице за конкретне злочине. Касније се сазнало да ће садржај оптужница остати поверљив све док их не потврди судија за претходни поступак.

Фото: Twitter Mid.rf