Путинов портпарол Дмитриј Песков је у данашњем (3. децембар) разговору са новинарима званично потврдио чињеницу сусрета Владимира Путина и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

„Заиста, [господин Додик] је посетио председника Путина, састали су се и тај разговор је био веома користан и свеобухватан“, рекао је Песков.

На питање зашто се о овом састанку није раније говорило, Песков је одговорио да он не говори о свим састанцима председника Руске Федерације и да је јуче акценат био на великом саветовању поводом несреће у руднику у Кузбасу, те да је то био приоритет.

Али то, наравно, ни на који начин не умањује значај састанка са Милорадом Додиком, додао је Песков.

Након састанка, који је одржан у Москви 2. децембра, један број опозиционих медија Републике Српске преносио је да састанка заправо није ни било. Другим речима, опозиција Републике Српске, која се увек куне у љубав према Русији, заправо је оптужила Владимира Путина за превару.

Како је за портал „Балканист“ објаснио шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић, фотографија са тог састанка нема због санитарног протокола.

„Састанак је одржан у такозваној стерилној зони Кремља, лидери су седели на удаљености од три метра, за великим столом, и чак је преводилац био у суседној просторији“, рекао је Перовић.

Милорад Додик се иначе договорио са руским председником Владимиром Путином о цени гаса за Републику Српску. Како је Додик саопштио уочи посете Русији, у овом тренутку цена за 1.000 кубика гаса је 290 долара, а она се и даље неће мењати.

Према Додиковим речима, руски лидер је такође подржао идеју за изградњу продужетка гасовода Балкански ток на територији РС: о томе ће бити речи 3. децембра на састанку са руководством Гаспрома.
Истовремено, према речима српског политичара, руски лидер је веома добро упознат са ситуацијом на Балкану.

„Разговарао сам са председником Путином о тренутној ситуацији у региону. Обавестио сам Путина о томе како ми видимо ситуацију у Босни и Херцеговини. Могу да кажем да га је занимало скоро свако питање могућег развоја политичке ситуације“, рекао је српски политичар.

Према Додиковим речима, он је веома поносан што се у тако великој и моћној земљи као што је Русија „чују проблеми мале Републике Српске“. Политичар је истакао да је Путин објективан, да не подстиче било какве акције које могу да нашкоде другима, али жели да подржи све напоре за миран и демократски развој. Додик је додао и да цени приступ Русије: пронаћи начин да се помогне, а не да се намећу решења.

„Путин није рекао ништа против Босне и Херцеговине, али је напоменуо да треба поштовати све, да треба поштовати ентитете, државотворне народе и све грађане», рекао је Додик.

Према речима лидера Срба у БиХ, он сматра неприхватљивом промену улоге државотворних народа у БиХ (Срба, Хрвата и Бошњака), а Русија подржава овакав приступ, за разлику од либералних концепција Запада о „апстрактним грађанима“.

Фотографија: ©Пресс-служба Президента России